POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika Voyager 1 se približava izlasku iz Sunčevog sistema

Voyager 1 se približava izlasku iz Sunčevog sistema

  • PDF
Vojadžer 1

Prošle sedmice su mnoge naučne zajednice sjedile na rubu svojih stolica i pratile podatke ispisane na monitorima. Naime, Voyager 1, objekt najudaljeniji od Zemlje, napravljen ljudskom rukom, je počeo bilježiti veliki porast broja određenih vrsta energetskih čestica oko sebe.

Da li to znači da je Voyager 1 napustio Sunčev sistem?
Nažalost, još uvijek ne. Prema riječima naučnika, koji stoji iza ovog projekta, Eda Stonea, Voyager 1 je na izlasku iz Sunčevog sistema. Međutim, niko ne zna koliko još mora preći i kako će izgledati sam prelazak u međuzvjezdani prostor.

Voyager 1 je lansiran 1977. godine. Danas je od Zemlje udaljen 121 astronomsku jedinicu. Jedna astronomska jedinica je približna udaljenost između Zemlje i Sunca. Voyager 1 je toliko daleko od Zemlje da je potrebno 16 sati za prijenos radiosignala, koji putuje brzinom od oko 17 kilometara u sekundi. Kamere letjelice su ugašene od 1990. godine.

Informacije koje sada pristižu sa letjelice nisu fotografije, već samo očitanja o različitim vrstama čestica, koje se nalaze na ivici Sunčevog sistema. Upravo su ta očitanja pokrenula spekulacije da je Voyager 1 napustio naš sistem.

Mnoge kosmičke čestice lako ulaze u heliosferu i mogu se vidjeti sa Zemlje. Neke od sporijih čestica teško ulaze u heliosferu. Prošle sedmice je broj detektovanih sporih čestica povećan za deset posto. Međutim, taj porast ne znači da je Voyager 1 izašao iz Solarnog sistema, već da se približava izlasku.

Onog trenutka kada letjelica napusti sistem, broj bilo kojih čestica se više neće mijenjati, prenosi Mashable.

"Pošto nikada ništa nije bilo tamo gdje se sada nalazi Voyager 1, mi ne znamo šta će se tačno desiti. Bit će nam teško prepoznati trenutak kada letjelica napusti sistem. To je ono što sve čini uzbudljivijim", kazao je Stone.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu klix.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti