POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika Voyageri putuju već 35 godina

Voyageri putuju već 35 godina

  • PDF
Voyager 2

Obišli su sve plinske divove, a sada su na samom rubu Sunčevog sustava

Trenutak kada konačno napuste Sunčev sustav bit će povijesni trenutak za čovječanstvo, neizmjerno važniji od slijetanja na Mjesec ili na Mars.

Prije točno 35 godina lansirana je svemirska sonda Voyager 1, danas najbrži i najudaljeniji predmet napravljen ljudskom rukom u povijesti čovječanstva. Znanstvenici iz NASA-inog Jet Propulsion Laboratorya (JPL), koji ovih dana puni novinske stupce svojom najnovijom misijom - roverom Curiosity na Marsu - uvjereni su kako je Voyager 1 na samom rubu Sunčevog sustava, te kako bi svaki čas mogao postati prva sonda koja će ući u međuzvjezdani svemir.

Trenutno se nalazi 120 astronomskih jedinica daleko od Zemlje (tri puta dalje od plutona) i putuje vrtoglavom brzinom od 61.000 kilometara na sat. Niti jedan drugi komad ljudske tehnologije nikad nije išao toliko brzo. Niti jedna planirana misija istraživanja svemira u sljedećih nekoliko dekada neće prestići njegov rekord.

Svemirski program Voyager započeo je davne 1977. godine, lansiranjem sondi Voyager 2 i 1. Plan NASA-inih znanstvenika bio je iskoristiti iznimno rijetku poziciju vanjskih planeta Sunčevog sustava - Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna, koja bi mogla omogućiti jednoj sondi da obiđe sva četiri planeta. Takva konfiguracija planeta pojavljuje se jednom svakih 175 godina, i JPL se žurio pripremiti svoje sonde na vrijeme.

Bila im je zadana jednostavna misija: Napraviti sondu koja će funkcionirati pet godina i biti u stanju fotografirati i obaviti razna znanstvena mjerenja planetarnih sustava vanjskih planeta Sunčevog sustava.

Voyager 2 lansiran je prvi, sporijom putanjom koja će mu omogućiti da obiđe sva četiri planeta, dok je Voyager 1 lansiran nakon njega, 5. rujna 1977. godine, brzom putanjom koja će ga provesti kraj Jupitera i Saturna.

Obje sonde u cijelosti su ispunile i nadmašile ciljeve svoje misije. Generacije koje su odrastale u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, kada u glavi zamisle sliku Jupitera, Saturna, Urana ili Neptuna, zamisle fotografije koje su slikale sonde Voyager. Astronomi se jednoglasno slažu: misija Voyager okrenula je naglavačke sve što smo mislili da znamo o Sunčevom sustavu.

Otkrili su vulkane na Jupiterovom mjesecu Iou - prvi zabilježeni slučaj vulkanske aktivnosti izvan zemlje. Otkrili su ocean vode zarobljen ispod ledenih površina mjeseca Europe, kiše metana na Saturnovom mjesecu Titanu, sastav Saturnovih prstena, i nebrojena druga čuda koja su nam pružila sasvim novi pogled na naše planetarno susjedstvo.

Voyager 2 potom je produžio do Urana i Neptuna, i do danas ostao jedina svemirska sonda koja je obišla ta dva planeta.

Ispunivši svoju primarnu misiju, Voyageri su krenuli prema zvijezdama, nikad prije postignutim brzinama. Danas, 35 godina nakon lansiranja, Voyager 1 je na samom rubu Sunčevog sustava. Ono što je nevjerojatno u cijeloj priči je da obje sonde još uvijek rade i šalju podatke. Konzervativna predviđanja znanstvenika JPL-a računaju da će obje sonde biti u stanju komunicirati sa zemljom i prikupljati podatke do 2025. godine - gotovo 50 godina nakon lansiranja. Gotovo su sigurni da će oba Voyagera do tada napustiti Sunčev sustav i ući u međuzvjezdani prostor.

Zahvaljujući prastaroj tehnologiji - Voyageri imaju samo 64 kB memorije i služe se magnetnom vrpcom za pohranu i slanje podataka - čovječanstvo će napokon imati prilike vidjeti što se nalazi izvan Sunčevog sustava. A trenutak kada ga konačno napuste, koji bi se trebao desiti u nekom trenutku unutar sljedeće godine do dvije, bit će povijesni trenutak za čovječanstvo, neizmjerno važniji od sletanja na Mjesec ili na Mars.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu jutarnji.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (1)Add Comment
...
napisao nitrix, 07 October 2012
Odlicno...

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti