POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika Zemlju "posetila" 4 asteroida u 7 dana

Zemlju "posetila" 4 asteroida u 7 dana

  • PDF
Asteroid

U poslednjih nedelju dana, asteroid veličine (manjeg) novobeogradskog bloka i tri manja svemirska objekta prošla su pored Zemlje, što je poslednji u nizu dokaza da živimo u Sunčevom sistemu koji neki naučnici nazivaju "svemirskom streljanom".

Sva četiri asteroida pojavila su se između 4. i 10. marta i svi su otkriveni ovog meseca, neki samo nekoliko dana pre prolaska. Najveća svemirska stena pojavila se u subotu, a radi se o asteroidu 2013ET koji je proleteo oko 750.000 kilometara od Zemlje. Bio je širok 80 metara i projurio je na udaljenosti 2,5 puta većoj od one između Zemlje i Meseca, prenosi Rojters.

"Najstrašnija stvar je to da o njemu nismo imali pojma", rekao je Patrik Paolući iz "Slooh Space Camera" i dodao da su ga tek 3. marta otkrili stručnjaci s univerziteta u Arizoni.

Takođe u subotu, manji asteroid 2013EC20 prošao je čak bliže Zemlji, na oko 150.000 kilometara, što je manje od polovine udaljenosti između Zemlje i Meseca. Bio je širok sedam metara.

"Da je asteroid 2013ET udario u Zemlju, uništio bi jedan veliki grad", rekao je inženjer Pol Koks koji je asteroid posmatrao teleskopom s Kanarskih ostrva dok je jurio pored Zemlje brzinom od 42.000 kilometara na sat.

Kiša asteroida usledila je nekoliko sedmica nakon što je asteroid širok 17 metara eksplodirao nad Rusijom 15. februara snagom od 500 kilotona, povredivši više od 1.200 stanovnika grada Čeljabinsk i počinivši veliku materijalnu štetu.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu b92.netOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti