POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika Znanstvenici o misterioznoj svemirskoj sili: Tamna energija je stvarna!

Znanstvenici o misterioznoj svemirskoj sili: Tamna energija je stvarna!

  • PDF
Tamna energija

Tamna energija, misteriozna svemirska sila za koju se vjeruje da je pogonsko gorivo širenja svemira stvarna je, zaključio je britansko-njemački tim astronoma.

Nakon dvogodišnjeg istraživanja skupina znanstvenika s britanskog sveučilišta u Portsmouthu i njemačkog sveučilišta LMU u Munchenu zaključila je da je vjerojatnost postojanja tamne energije 99.996 posto.

To je ista razina vjerojatnosti koju ima i ovogodišnje proslavljeno otkriće Higgsova bozona, ili subatomske čestice koja mu nalikuje, u CERN-ovu istraživačkom centru u Ženevi.

Iako je u znanstvenim krugovima široko prihvaćena kao najbolje objašnjenje sve bržeg širenja svemira, u teoriju tamne energije sumnja dio znanstvenika.

Astronomi koji su prije desetak godina proučavali sjaj daleke supernove dobili su Nobelovu nagradu za fiziku 2011. godine za svoj zaključak da se širenje svemira ubrzava.

No neki znanstvenici tvrde da se radi o iluziji koju izaziva kretanje Zemlje u odnosu na ostatak svemira. Drugi pak za zaključak o sve bržem širenju svemira smatraju odgovornijom rupe u našem poimanju sile teže nego tamnu energiju.

"Tamna energija jedna je od velikih znanstvenih zagonetki našeg vremena pa nije iznenađujuće da toliko znanstvenika dovodi u pitanje njezino postojanje", kaže Bob Nichol, član znanstvenog tima iz Portsmoutha koji je rezultate istraživanja objavio u akademskom časopisu Monthly Notices of the Royal astronomical Society.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu jutarnji.hr

http://www.jutarnji.hr/znanstvenici-potvrdili--tamna-energija-u-svemiru-je-stvarna/1053349/


Označi ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (1)Add Comment
...
napisao strtahinja i nina, 13 October 2012
kako ste uspeli da pronadjete kosti dinosaurusa

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti