POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika Čovekov put ka zvezdama

Čovekov put ka zvezdama

  • PDF
astronaut

Jedna od najvećih ambicija XX, a sada i XXI veka, kolonizacija Sunčevog sistema, i pored ekonomskih nedaća čovečanstva ostala je trajna ambicija futurista. Da to nije samo SF, potvrđuje i "tvrda vera" Rusa da do 2020. godine vrate čoveka na Mesec i počnu pripreme za kolonizaciju našeg satelita.

I pored ekonomske krize koja trese svet, čovečanstvo (ili makar njegovi predstavnici koji još umeju da sanjaju o kosmosu) pravi planove za kolonizaciju kosmosa. Amerikanci, čiji se svemirski program trenutno nalazi u "stendbaj" modu (šatl program je prekinut), i dalje prave makar teorijske planove koji bi ljudima dali nadu da će jednog dana napustiti prenaseljenu Zemlju i vinuti se put zvezda. Rusi imaju malo kratkoročnije, ali realnije ambicije: ekspedicija iskrcavanja ruskih kosmonauta na Mesec može biti ostvarena do 2020. godine, izjavio je pre nekoliko nedelja šef Federalne kosmičke agencije Vladimir Popovkin.

- Nauka je zrela za eksploataciju Meseca. Mislim da će do 2020. godine čovek biti na Mesecu - rekao je on.
Ranije je kosmička agencija objavila otvoreni konkurs za kosmonaute i svaki državljanin Rusije sa tehničkim ili medicinskim obrazovanjem može da učestvuje.
- Taj će se odred najverovatnije pripremati za Mesec - rekao je Popovkin.

Rusija takođe razmatra planove o stvaranju baza na Mesecu i osvajanju resursa Zemljinog satelita sa evropskim i američkih partnerima.
Kritičari dosadašnjih planova povratka na Mesec već dugo ističu da NASA nije dala dovoljno ubedljive razloge koji bi opravdali ovaj veliki i skupi projekat. Kao jedan od glavnih argumenata pomenuto je da bi sva istraživanja na Mesecu mogli da obavljaju i roboti, što bi bilo značajno jeftinije. Međutim, u NASA su, bez obzira na budžetska ograničenja, često isticali da bi Mesec mogao da posluži kao novi Zemljin rudnik i kao bogat izvor naučnih podataka koji bi bacili novo svetlo na istoriju naše planete i ostatka svemira.

MESEC - PRAKTIČNA PITANJA

Lokacija Moguće mesto sletanja ljudske posade na Mesec je Aristarhov krater. Ovaj krater nastao je zahvaljujući vulkanskoj aktivnosti i pruža velike pogodnosti terena, od zaklona do ravnog tla. Pored ovog kratera, i južni pol Meseca označen je kao "kandidat" za moguće mesto sletanja astronauta.

Arhitektura Još nije utvrđeno kako bi izgledala prva baza na Mesecu, ali postoji mnogo predloga, od kojih je najpopularniji - sistem podzemnih i nadzemnih kupola povezanih podzemnim tunelima. Što se tiče energije, jedna mogućnost bila bi korišćenje solarnih ćelija u kombinaciji sa atomskim reaktorima. Solarne ćelije bi se danju napajale suncem, a noću laserskim zrakom sa Zemlje.

Stanovništvo Različite studije pokazale su da bi idealno naseljavanje bilo ono u kom bi učestvovali bračni parovi na samom početku srednjeg doba i da bi to garantovalo stabilnost zajednice.

Aktivnosti Jedna od osnovnih funkcija prve baze na Mesecu bile bi naučne studije. Drugi prioritet bilo bi iskopavanje i prerada lokalnih resursa, što bi dramatično smanjilo cenu boravka dugoročne misije.

Uprava Stalna kolonija morala bi da ima zakone i propise koji bi regulisali život na njoj. Ukoliko bi kolonisti dolazili iz samo jedne zemlje, verovatno bi za njih važila nešto oštrija verzija zakona koji važe na Zemlji. Međutim, kolonija, bilo da je čine građani jedne zemlje ili je međunarodna, neminovno bi poželela nezavisnost, u skladu sa načelom da o nekoj zajednici mogu odlučivati samo oni ljudi koji u njoj žive.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vesti-online.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti