POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika Božja čestica - Potraga se bliži kraju

Božja čestica - Potraga se bliži kraju

  • PDF
cern

Dva protonska zraka visoke energije ukrstila su se u Velikom hadronskom sudaraču što je bio svojevrsan rekord zbog snage utrošene prilikom sudara. Ovaj događaj ujedno je obilježio i početak kraja potrage za Higsovim bozonom.

Sudar snopova snage 8 TeV (teraelektronvolti) simbolično je najavio kraj potrage za Higsovim bozonom, Božijom česticom koja bi trebalo da kompletira Ajnštajnovu teoriju univerzuma.

Kako su naučnici objavili da su postigli postojanje

tzv. stabilnih snopova, počeli su eksperimenti koji bi do kraja godine trebalo da potvrde ili opovrgnu postojanje neuhvatljive čestice.

- Iskustvo tokom protekle dvije godine pri snazi od 3.5 TeV omogućava nam da povećamo energiju zraka za ovu godinu bez većih rizika za mašinu. Sada možemo da se posvetimo eksperimentima i povećanom potencijalu za otkrivanje koji nam je višak snage omogućio - objasnio je Stiv Majers, direktor CERN-a.

Higsova čestica, ukoliko postoji, najvjerovatnije će biti stvorena na snazi od 8 TeV, a ne na 7 TeV – prethodnoj operativnoj snazi. Međutim, veća snaga takođe će pojačati i sve pozadinske procese koji mogu imati isti signal kao i Božja čestica.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu rtrs.tvOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti