POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika Božja čestica ipak otkrivena?

Božja čestica ipak otkrivena?

  • PDF
Božja čestica

Naučnom zajednicom ovih dana su se proširile glasine da su eksperimenti u CERN-u konačno pokazali prve ozbiljne tragove koji potvrđuju postojanje misterioznog Higsovog bozona tj. Božje čestice.


Po svemu sudeći, nagađanja su pokrenuli e-mailovi koje je stručnjacima poslao Rolf-Diter Heuer, glavni direktor instituta, najavljujući da bi se 13. decembra trebalo da se održi posebna konferencija o najnovijim otkrićima LHC-a.
Šta se može očekivati? Prema objavljenim najavama dva glavna tima fizičara koji rade na eksperimentima Atlas i CMS svoje rezultate će predstaviti odvojeno. Na nedavnoj konferenciji u Parizu oni su bili objedinjeni. Od tada do danas prošlo je premalo vremena da se najnovije informacije objedine.

Ako su oba tima analizirala sve svoje podatke, uključujući i one iz oktobra, čini se da bi vesti mogle da budu vrlo zanimljive. Teorijski fizičar Džon Elis iz Kings Koledža u Londonu, kaže da bi misteriozna čestica, ako postoji u jednostavnom obliku kakav predviđa standardni model fizike, već trebalo da počne da se otkriva u podacima. Međutim, oni najverovatnije još nisu dovoljno pouzdani da bi mogli da se nazvovu otkrićem. Ako je bozon samo iluzija, naučnici bi trebalo da isključe njegovo postojanje. Ali ne treba očekivati da će se to dogoditi pre nego što analiziraju sve prikupljene podatke, što do sada gotovo sigurno nisu stigli da urade. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vesti-online.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti