POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika CERN-ovci novim otkrićem pomiču granice fizike prema SF-u

CERN-ovci novim otkrićem pomiču granice fizike prema SF-u

  • PDF
LHC kontrolna soba

Znanstvenici CERN-a objavili su da su u svojem Velikom hadronskom sudaraču (LHC) uočili česticu koja se preoblikovala u dvije čestice, što bi moglo biti presudno u pomicanju granica fizike prema znanstvenoj fantastici.

Mutaciju, u procesu znanom kao propadanje, predvidio je takozvani Standardni model (SM) fizike koji opisuje kako svemir funkcionira na najosnovnijoj razini ali je znanstvenici dosad nisu vidjeli.

Otkriće, koje je objavljeno na konferenciji u Japanu, usmjerit će napore kako bi se pronašli dokazi za super simetriju, prozvanu SUSY, teoriju koja objašnjava neke kozmičke tajne i ostale ideje 'Nove fizike' koje su izvan SM granica.

LHC, koji je pušten u rad 2010. u istraživačkom centru u blizini Ženeve, potvrdio je model, što je bio početni cilj ali je dugoročni cilj ići dalje od toga prema novim područjima koja su predvidjeli teoretičari.

'Detaljne implikacije ovog posljednjeg rezultata shvatit će se tijekom rada ali je jednu stvar jednostavno ustanoviti: Standardni model je preživio još jedan test', napisao je na blogu američki fizičar i CERN-ov istraživač Matt Strassler.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti