POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika CERN-ovo otkriće neutrina bržih od svjetlosti pada u vodu ?!

CERN-ovo otkriće neutrina bržih od svjetlosti pada u vodu ?!

  • PDF
lhc

Znanstvenici koji su prošle godine otkrili da se neutrini kreću brže od brzine svjetlosti , te time pobili Einsteinovu teoriju relativnosti, sada razmatraju dva tehnička problema koji su možda uzrokovali pogrešne podatke u kontroverznom otkriću, priopćio je CERN u četvrtak.

Europski centar za nuklearna istraživanja ( The European Centre for Nuclear Research , CERN) potvrdio je u srijedu izvješće američkog časopisa Science da znanstvenici trenutačno rade na provjeravanju veze između kabela.

- Labave veze između kabela možda su uzrokovale nepodudarnost u rezultatima i znanstveni tim provjerava je li zaista došlo do toga - izjavio je CERN-ov glasnogovornik Arnaud Marsollier.

Dodao je kako se provjerava ispravnost instrumenta koji mjeri vrijeme zvanog oscilator.

- Riječ je o vrlo kompliciranom eksperimentu s mnoštvom kablova i opreme. Fizičari su već sve provjerili, nastavljaju s provjerama i provjerit će ih ponovo. Kvar na opremi je uvijek moguć, no znanstveni je tim na to upozoravao od početka - pojasnio je Marsollier.

Cijela je strka započela u rujnu kada je znanstveni tim, poznatiji kao OPERA, pažljivo objavio otkriće da subatomske čestice, neutrini, putuju brže od svjetlosti. Točnije, putuju oko šest kilometara po sekundi brže od brzine svjetlosti.

Prilikom mjerenja neutrini su lansirani iz CERN-ova podzemnog laboratorija nedaleko od Ženeve prema 732 kilometra udaljenom Gran Sasso Laboratoryju u Italiji. Znanstvenici su očekivali da će neutrinima za put kroz Zemljinu koru trebati 0,0024 sekunde, no čestice su udarile u talijanske detektore 0,00000006 sekundi prije.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu jutarnji.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti