POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika Higgs gotovo sigurno postoji, ali još ne izvan područja statističke anomalije

Higgs gotovo sigurno postoji, ali još ne izvan područja statističke anomalije

  • PDF
akcelerator

Znanstvenici su se nakon analize podataka s trenutačno zaustavljenog pogona pod Ženevom pohvalili povećanjem stope vjerojatnosti da Higgs postoji, odnosno smanjenjem stope vjerojatnosti da to ipak nije Higgs.

Metodom eliminacije, znanstvenici bi naposljetku mogli 'otkriti' Higgsov bozon. Naime, kad se analiziraju podaci iz LHC-a, odnosno Velikog hadronskog sudarača, vjerojatnost postojanja čestice mogla bi se podići na razinu 4.3 sigma. Drugim riječima, vjerojatnost da su se procesi zabilježeni prilikom sudaranja čestica u LHC-u dogodili bez Higgsa smanjila bi se na 0.004 posto.

LHC inače ne radi od studenog, te su se znanstvenici sada posvetili analizi podataka. CMS (Compact Moun Solenoid), jedan od dva eksperimenta na kojima se radi u LHC-u, podigla je razinu vjerojatnosti s prijašnjih 2.5 na 3.1 sigma, a tome će se pribrojiti i rezultati analiza drugog projekta, Atlasa, te bi se mogla dobiti gore spomenuta brojka.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevno.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti