POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika Higs uvjeren da je CERN pronašao »njegov« bozon

Higs uvjeren da je CERN pronašao »njegov« bozon

  • PDF
Piter Higs

Slavni fizičar Piter Higs, koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća predvidio postojanje temeljne subatomske čestice, kasnije nazvane Higsov bozon, rekao je da su nedavna otkrića u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) dokazala da je bio u pravu.

Eksperimentalna potvrda postojanja Higsovog bozona, koji je u javnosti poznat i kao Božja čestica, bila je jedan od glavnih ciljeva rada novog CERN-ovog supersudarača subatomskih čestica Large Hadron Collidera (LHC) vrijednog 10 milijardi dolara.

Higs je novinarima u utorak kazao da je uvjeren kako je čestica pronađena u CERN-u u julu ove godine upravo ona čije je postojanje predvidio 1964. godine, prenosi Rojters.

"Uvjeren sam da će se pokazati da je to (Higsov bozon), samo je potrebno prikupiti dodatne informacije", rekao je Higs (83).

Podaci koji su dosad prikupljeni u LHC-u "predobro se poklapaju" s predviđanjima za Higsov bozon, česticu koja prema Standardnom modelu elementarnih čestica daje masu svoj materiji, rekao je Higs.

"Kako vidim iz rezultata, još uvijek nije potpuno potvrđeno, ali je gotovo sigurno - spreman sam se okladiti da je to Higsov bozon", rekao je belgijski fizičar Fransoa Englert, koji je takođe radio na teoretskom predviđanju te čestice, prenijela je Hina.

Iako su naučnici prije mnogo godina osmislili teoretski model postojanja tog bozona, bio je potreban golemi projekt izgradnje LHC-a, u kojem je sudjelovalo više od stotinu zemalja, te dvogodišnji rad tog ubrzivača čestica kako bi se došlo do preliminarnih rezultata.

Higs je kazao da je takva vrsta naučne saradnje dobra ne samo za nauku već i za privrede uključenih zemalja, navodi agencija Rojters.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu nezavisne.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti