POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika LHC otkrio novu vrstu materije?

LHC otkrio novu vrstu materije?

  • PDF
Higsonov bozon

Veliki hadronski sudarač, nakon što je, iako još neslužbeno, uspio otkriti 'Božju česticu', uspio je opet napraviti 'pomutnju' među znanstvenicima.

U nebrojenim sudaranjima čestica koja proučavaju znanstvenici, uočena je nova kvantna enigma. Naime, tijekom novih pokusa u CMS laboratoriju LHC-a, uočena su neka nova fizikalna kretanja čestica tijekom sudaranja protona s jezgrama olova.

Rezultat ovih promatranja mogao bi biti i otkriće novog tipa materije, za koju znanstvenici dosad nisu niti znali i koja se oslanja na kvantno sprezanje, prenosi popsci.com.

Znanstvenici su koristeći iste metode promatranja sudaranja čestica kao i kod pronalaska Higgsovog bozona, promatrali i sudaranja iona olova s protonima. Prilikom sudaranja te se čestice raspadaju na njihove elementarne dijelove (gluone i kvarkove) te lete u svim smjerovima nasumično. Uočili su grupiranje čestica i njihovo pravilno širenje u korelaciji jedne s drugom u jednom smjeru.

Dok takvo zapažanje ne predstavlja zagonetku znanstvenicima kod sudaranja samo čestica protona, ili samo jezgri teških metala poput olova, takvo što još nije uočeno kod sudaranja čestica protona s ionima teških metala, u ovom slučaju olova, prenosi Dnevnik.hr.

Prilikom sudaranja protona jedan od efekata zna biti i nešto što znanstvenici zovu kvark-gluonska plazma, odnosno takozvana 'primordijalna juha' koja je postojala u prvih nekoliko milijuntih dijelova sekunde nakon Velikog praska. Ta 'juha' je zapravo nakupina čestica koja se u međusobnoj korelaciji kreće u jednom smjeru.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vijesti.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti