POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika Misteriozna tamna tvar

Misteriozna tamna tvar

  • PDF
Tamna materija

Sa svakim od nas čestice tamne tvari godišnje se sudare i do 100.000 puta!

Ohrabreni rezultatima iz eksperimenata DAMA, COGENT i CRESST, par fizičara, Katherine Freese i Christopher Savage, sjeli su i izračunali koliko puta godišnje čestice tamne tvari udare u čestice obične materije u prosječnom čovjeku.

Fizičari još uvijek nisu sasvim sigurni što je točno tamna tvar i kako, ako ikako, ulazi u interakciju za običnom materijom, piše arXiv .

Fizičari pretpostavljaju da se radi o masivnim česticama koje su neutralnog električnog naboja, te sa običnom materijom ulaze u interakciju samo putem slabe nuklearne sile i gravitacije.

Odnedavno, postoji nekoliko eksperimenata koji se trude pronaći čestice tamne tvari. Kako ih je nemoguće pronaći izravno, znanstvenici tragaju za znakovima sudara sa obićnim česticama u velikim detektorima.

Ohrabreni rezultatima iz eksperimenata DAMA, COGENT i CRESST, par fizičara, Katherine Freese i Christopher Savage, sjeli su se i izračunali koliko puta godišnje čestice tamne tvari udare u čestice obične materije u prosječnom čovjeku.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu jutarnji.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (1)Add Comment
...
napisao katarina bilobrk, 21 May 2012
Zanimljivo

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti