POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika Neutrino je neuhvatljiv - menja oblik

Neutrino je neuhvatljiv - menja oblik

  • PDF
Nuklearne reakcije

Istraživači Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi objavili su danas da su dobili nove dokaze koji potkrepljuju teoriju po kojoj misteriozne čestice, nazvane neutrina, koje imaju običaj da "nestanu" na putu od Sunca do Zemlje, zapravo su podložne promeni oblika, pa ih je zato teško detektovati.

Dokaz tome: neutrino tipa muon koji je poslat iz CERN-a, stigao kao tau neutrino u Nacionalni institut za nuklearnu fiziku u Gran Sasu, u Italiji, koji je udaljen 730 kilometara.

Ovo je tek treći put da su naučnici bili u prilici da posmatraju mutaciju u okviru eksperimenta OPERA, medjunarodnog projekta koji je pokrenut 2001. sa ciljem da se zabeleži ova bizarna promena.

"Njegovo posmatranje potvrdjuje ono što naučnici proučavaju više od 40 godina, a to je da neutrina indukovana kosmičkim zracima koji se sudaraju sa zemljinom atmosferom stižu u daleko manjem broju od očekivanog", navodi se u saopštenju fizičara CERN-a.

Hipoteza, za koju je Mari Gel-Man 1969. godine nagradjen Nobelom za fiziku, sugeriše da ove subatomske čestice zapravo menjaju oblik.

Postoji tri tipa ili "ukusa" ove elementarne čestice bez naboja koja retko stupa u interakciju s materijom. To su elektron neutrino, muon neutrino i tau neutrino.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu b92.netOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti