POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika Pronađen Higsov bozon

Pronađen Higsov bozon

  • PDF
Peter Higgs

Dugo traženi znak postojanja Higsovog polja, koji je dao masu Vasioni, konačno otkriven.

Izgleda da su fizičari konačno ulovili svoju toliko željenu lovinu: Higsov bozon, poslednju od osnovnih  čestica standardnog modela na kojem se temelji fizika danas.

Naučnici Evropske laboratorije za fiziku, CERN, objavili su danas,  4. jula, da su u 'krhotinama' nakon sudara dva snopa protona u Velikom hadronskom sudaraču (LHC), uočili tragove nove čestice. Čestica ima masu približno 125 milijardi elektro-volti, ili oko 133 puta masu protona. To je svrstava značajno blizu očekivanom i dugo traženom 'Higsu'.

Preliminarni rezultati dva eksperimenta dosežu zlatni standard od '5 sigma' rezultata u fizici, (što znači da su šanse 99.99995 posto da se rezultat može ponoviti, da mu se može verovati i da može izdržati test vremena, prim.prev). U ovom slučaju, šanse su 1: 3 500 000 da se tek statistički dobije signal poput ovog.

"Našli smo novi bozon", izjavio je Joe Incandela, potparol pri jednom od eksperimenata, na seminaru u Cernu. Rezultati će takođe biti prezentovani ove nedelje u Melburnu, na Međunarodnoj konferenciji za Fiziku visoke energije.

Smatra se da je Higsov bozon nusprodukt energije polja koja prožima čitav svemir i da daje masu drugim osnovnim česticama. Ime je dobio po teoretičaru sa Edinburškog univerziteta, Piter Higsu, koji je 1964. sa kolegama razvio ovaj koncept.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu astronomija.co.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti