POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika Prvi put snimljeni atomi u molekulama

Prvi put snimljeni atomi u molekulama

  • PDF
atom

Znanstvenici su u srijedu objavili da su po prvi put u povijesti uspjeli snimiti kretanje atoma u molekulama, i to u stvarnom vremenu.

Zabilježeni pokreti atoma trajali su manje od milijuntinke milijardinke sekunde. Da bi napravili snimke, znanstvenici su molekule dušika i kisika obasjali ultrabrzim laserom. Puls svjetlosti izbacio je jedan elektron iz orbite jednog od atoma. Elektron se potom vratio u molekulu i izazvao maleni sudar koji se proširio molekulom poput valova u lokvi, a senzori su zabilježili vibriranje povezanih atoma.

Prema izvješću objavljenom u časopisu Nature, tim pod vodstvom Louisa DiMaura, profesora fizike na Ohio State Universityju, u istraživanju su korištene vrlo jednostavne molekule – kisik i dušik koji sačinjavaju veći dio atmosfere. No stručnjaci se nadaju da bi se ista tehnika uskoro mogla upotrijebiti u studijama zanimljivijih tvari. Naprimjer, osobito bi korisna mogla biti u farmaceutskoj industriji.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu tportal.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti