POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika Što bi se dogodilo da astronauti pucaju iz pištolja u svemiru?

Što bi se dogodilo da astronauti pucaju iz pištolja u svemiru?

  • PDF
astronaut sa pistoljem

Evo jednog zanimljivog pitanja - što bi se dogodilo kad bi ispalili metak u svemiru?

Neki bi odmah mogli pomisliti kako normalno oružje ne može pucati u svemiru, jer nema kisika, no moderno streljivo u sebi sadrži oksidanse koji pokreću eksploziju baruta i guraju metak naprijed iz čahure. Znači, do opaljenja dolazi bez problema.

Portal Space.com pozabavio se tim pitanjem i ponudio dva odgovora. Prema Trećem Newtonovom zakonu, tj. zakonu akcije i reakcije, sila koja djeluje na metak izaziva povratnu silu na oružje, a samim tim i na onog koji ga drži.
Ta sila gura osobu u svemiru unazad, a metak se kreće naprijed. Ako metak izađe iz cijevi brzinom od 1.000 metara u sekundi, pucač se kreće u suprotnom smjeru brzinom od svega pet centimetara u sekundi, jer je puno teži od metka. Ispaljeni metak će se nastaviti kretati beskonačno nakon toga.
'Metak se nikad neće zaustaviti, jer se svemir mnogo brže širi nego što pruža otpor metku, koji bi ga usporio', pojasnio je Matija Ćuk, astronom koji radi na prestižnom Sveučilištu Harvard i na Institutu SETI. Kad se svemir ne bi širio, otpor od dva-tri atoma po četvornom centimetru u vakuumu svemira bi zaustavio metak, ali za 10 milijuna svjetlosnih godina. isto vrijedi i za pucača, samo bi se on puno, puno prije zaustavio.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti