POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Fizika Warp pogon mogao bi postati stvaran, tvrde znanstvenici

Warp pogon mogao bi postati stvaran, tvrde znanstvenici

  • PDF
Warp pogon

Skupina znanstvenika marljivo radi na stvarnoj primjeni legendarnog koncepta pogona iz znanstvene fantastike.

Ima nade! Otkrića koja sada prezentiram dovode warp pogon iz nepraktične u moguću fazu. Eksperimentirat ćemo u laboratoriju s mini modelom warp pogona – poručio je Harold White iz NASA-e prošlog tjedna u Houstonu.

Legendarni warp pogon iz Star Treka, izmišljeni način putovanja bržeg od brzine svjetlosti, možda ipak nije tako nerealan koliko se mislilo. Znanstvenici sada tvrde da bi takav apstraktan pogon možda ipak mogao biti ostvariv te da vrijedi eksperimentirati s tom idejom.

Warp pogon podrazumijeva manipuliranje prostor-vremena, iskorištavajući rupu u zakonima fizike koji priječe da se išta kreće brže od svjetlosti.

Koncept warp pogona u stvarnosti često je bio tema ne samo u brojnim filmovima i serijama znanstvene fantastike nego i u znanstvenim krugovima. Još je 1994. godine meksički fizičar Miguel Alcubierre teoretizirao da bi takav motor mogao biti napravljen, ali da bi zahtijevao nevjerojatne velike količine energije. Znala se spominjati i količina energije cijelog jednog planeta mase Jupitera.

Jednom prilikom kada je sudjelovao u snimanju epizode Zvjezdanih staza slavni fizičar Stephen Hawking na setu je posjetio strojarnicu Enterprisea pa su mu pokazali maketu koja predstavlja warp pogon: – Radim na tome – poručio je tada Hawking.

Sada skupina znanstvenika tvrdi da bi se warp pogon mogao prilagoditi i da bi mogao funkcionirati i s daleko manje energije.

– Ima nade! Otkrića koja sada prezentiram dovode warp pogon iz nepraktične u moguću fazu i samim time znači da vrijedi to dalje istraživati. Eksperimentirat ćemo u laboratoriju s mini modelom warp pogona – poručio je Harold White iz NASA-e prošlog tjedna u Houstonu tijekom konferencije 100 godina svemirskih brodova, na kojoj se raspravljalo o izazovima međuzvjezdanih putovanja.

Alcubierreova ideja warp pogona uključivala je svemirski brod u obliku izduljene lopte (poput one za američki nogomet) koji bi bio povezan s velikim prstenom koji bi ga okruživao. Taj bi prsten stvarao polje prostor-vremena koje bi okružilo brod. Ispred broda prostor bi se smanjivao, a iza broda širio, dok bi sam brod ostao u netaknutom prostoru.

– Sve što se nalazi u prostoru ograničeno je brzinom svjetla. Ali ono što je stvarno zanimljivo jest to što prostor-vrijeme, svojevrsna tkanina od koje je načinjen prostor svemira, nije ograničen brzinom svjetla – objašnjava Richard Obousy, predsjednik Icarus Interstellara, neprofitne skupine znanstvenika i inženjera posvećenih razvoju međuzvjezdanih putovanja.

Taj koncept predviđa brzine svemirskih brodova i do 10 puta brže od brzine svjetla, a sve bez rušenja svemirskih brzinskih rekorda.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vecernji.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti