POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Hemija Da li moguće izazvati ljubavnu hemiju

Da li moguće izazvati ljubavnu hemiju

  • PDF
ljubav

Onaj ko "boluje od ljubavi" nikada neće dobiti grip, tvrdi stručnjak za ljubavne odnose Džon Rid. Čak 79 odsto muškaraca ulazi u vezu samo ako osete hemiju, dok žene umeju ludo da se zaljube u nečiji smisao za humor, u ljubaznost, filantropiju, moć, gestove... 

Zaljubljenost najlepše osećanje na svetu koje nas potpuno obuzima i menja sliku svega što se oko nas događa, nije samo "stvar srca", već ima složeno medicinsko objašnjenje. Biohemija radi svoje, događaju se neverovatne promene u lučenju hormona, moždanim procesima i percepciji. Srce ubrzano lupa, krv brže putuje kroz organizam, zenice se šire, smenjuju se talasi vrućine i hladnoće...

Simptomi "bolesti" zvane "ljubavna hemija" vrlo su intenzivni i malo ko želi da bude izlečen. Ona se nekada naprosto dogodi, pogodi nas kao grom iz vedra neba. I ne možemo da uradimo baš ništa kako bi zaustavili taj ludi talas osećanja.
"Ljubavna hemija", tvrde stručnjaci, izoštrava čula, odjednom primećujemo boje, cveće, oblike, intenzivnije osećamo mirise i dodire. Apetit nas napušta, telo je puno elana, postajemo tolerantniji, blaži, otvoreniji.
Osim nervnih ćelija u njoj učestvuju i specifična hemijska jedinjenja, kao što je feniletilenamin (FEN), supstanca koje, inače, ima u čokoladi. Ona je "prirodni" amfetamin, jako stimuliše i fizičku i emocionalnu energiju. Povećava se i nivo adrenalina u mozgu, osećamo se euforično, a imuni sistem daleko nam je jači. Onaj ko "boluje od ljubavi" nikada neće dobiti grip, tvrdi stručnjak za ljubavne odnose Džon Rid.
O "ljubavnoj hemiji" zna se mnogo, detaljno je i naučno ispitana, ali je ostalo pitanje šta je inicira. Kako se stvara, da li se samo desi ili je moguće "stvoriti je"? Da li je hemija nešto čega odmah ima ili nikad nema, ili se vremenom može razviti prema nekome koga znamo godinama?
Renomirani američki psiholog dr Rober Epstein, stručnjak za međuljudske odnose, veze i seksualnost, veruje da žene mogu razviti privlačnost i "ljubavnu hemiju" prema muškarcu kojeg jako cene.
- Žene su, u stvari, veoma dobre u tome. Umeju da "naprave" hemiju, možda baš zbog toga što su kroz istoriju stalno to morale da rade. Dogovoreni brakovi i drugačije okolnosti od onih u kojima se danas zaljubljujemo naučile su ih da stvaraju prijatna osećanja i izazivaju svoj mozak i telo na reakcije koje gode. Sa muškarcima je druga priča. Oni su vrlo loši u tome, šanse su jako, jako male da će im uspeti, jer potpuno drugačije percipiraju ljubav, veze i emocije - tvrdi dr Epstein.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu novosti.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti