POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Hemija Otkrivena nova svojstva zanimljivog grafena

Otkrivena nova svojstva zanimljivog grafena

  • PDF
grafen

Davno u 90.-tima, prije nego što je bilo tko izolirao grafen – ugljik rešetkastog izgleda debljine jednog atoma – teoretičari su predviđali izuzetna svojstava na nanoribbon rubovima grafena.

Sada su fizičari na Američkom odjelu za energiju labaratorija Lawrence Berkeley, kao i njihove kolege na Sveučilištu Kalifornija u Berkeleyu te Sveučilištu Stanford, i drugim institucijama, napravili prva precizna mjerenja "rubnih dijelova" dobro organiziranih nanoribbona čije su rezultate objavili u svibanjskom broju časopisu Nature Physics.

Grafenov nanoribbon je traka od grafena koja može biti samo nekoliko nanometara široka (nanometar je milijarditi dio metra). Teoretičari su zamislili da nanoribbon, ovisno o širini i kutu pri kojem se reže, ima jedinstvene elektroničke, magnetske i optičke značajke, uključujući i vrpcu praznine poput onih u poluvodičima, koju list grafena nema.

"Do sada nitko nije bio u mogućnosti testirati teorijska predviđanja u vezi nanoribbon rubnog područja, jer nitko nije mogao shvatiti kako možete vidjeti strukturu atomske ljestvice na rubu dobro organiziranog nanoribbona grafena i kako, u isto vrijeme, izmjeriti njezina elektronska svojstva u nanometrima od ruba", kaže Michael Crommie iz odjela Berkley labaratorija materijalnih znanosti, koji je vodio istraživanje. "Mi smo bili u mogućnosti to postići proučavajući posebno izrađene nanoribbons-e sa skenirajućim tunelskim mikroskopom." 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu znano.stOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti