POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Matematika Dokažite ovaj matematički teorem i zaradite MILIJUN DOLARA!

Dokažite ovaj matematički teorem i zaradite MILIJUN DOLARA!

  • PDF
Femanova teorema

Ako se u vama krije matematički genijalac, aktivirajte svoje male sive stanice i okušajte se u dokazivanju ovog teorema.

Teksaški bankar i samouki matematičar Andrew Beal nudi milijun dolara onome tko uspije dokazati matematičku pretpostavku koju je on otkrio prije 20 godina.

Radi se o njegovom dokazu jednog od najpoznatijih matematičkih teorema tzv. Fermatovog posljednjeg teorema koji glasi da ne postoje pozitivni cijeli brojevi a, b i c takvi da aⁿ+ bⁿ= cⁿ gdje je n prirodan broj veći od 2.

Bealova pretpostavka je da ako su a, b, c i n pozitivni cijeli brojevi, a n je uvijek veći od 2 onda je Fermatov teorem moguć ako a, b i c imaju zajednički faktor

Iako malo boljim matematičarima na prvi pogled ovaj problem samoobjašnjiv i ne pretjerano kompliciran, praksa je pokazala da je dokazivanje ove matematičke zavrzlame gotovo pa nemoguća misija.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Vesna Martinovic, 07 August 2013
Fermaova teorema je i zvanicno vec dokazana... Endru Vajls iz drugog pokusaja je dokazao... postoji lista milenijumskih problema matematickih koji cekaju da budu reseni... malo guglanja nije na odmet, cisto da vesti budu tacne ...veliki pozz

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti