POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Matematika Matematika danas - obrat u teoriji čvora

Matematika danas - obrat u teoriji čvora

  • PDF
teorija cvorova

Engleski fizičar i plemić Lord Kevin, koji je živio i djelovao u 19. st., pukim nagađanjem je pretpostavio da su kemijski elementi zapravo čvorovi u eteru.

U tom slučaju vodik bi bio jedna vrsta čvora, kisik druga, dušik treća i tako dalje kroz čitav periodni sustav elemenata; svaki element zasebno bi predstavljao određenu vrstu čvora sa uvojima i zakretajima samo njemu svojstvenim. Prema takvom konceptu Peter Guthrie Tait je sastavio detaljima popraćenu i vizualno impresivnu tablicu čvorova u nastojanju da prikaže (makar većina čvorova izgleda upravo identično) sve njihove međusobne razlike. No s gledišta fizičara, Kelvin i Tait su bili na krivom tragu; prema gledištu tada novootkrivene grane nuklearne fizike, atomske fizike, koja pojašnjava građu atoma od kojih se sastoje elementi, teorija čvorova je neosnovana i zastarjela. Tako eksplikacije koje ona zastupa bivaju uvrštene u antologiju znanstvenih teorija kao još samo jedan od nadahnutih i složenih pokušaja tumačenja prirodnih elemenata, no nažalost ipak pogrešnih.

No s druge strane, prema viđenjima matematičara, koncepcija čvorova i njihovo tumačenje je itekako dokazalo svoju svrhovitost utrvši putove novoj grani matematike, koja prva znanstveno preuzima i službeno nosi naziv teorija čvorova.

U svom članku naziva ''Kombinacijska revolucija u teoriji čvora'', koji je objavljen u prosincu 2011. fizičar i matematičar Sam Nelson opisuje novi pristup teoriji čvora, koji je posljednjih godina osobito dobio na aktualnosti. Također, važno je napomenuti da je pri pravilnoj evaluaciji objekata koji su definirani kao predmet istraživanja teorije potrebno imati na umu širok spektar raznolikih predmeta i supstanci koje mogu biti u različitim agregatnim stanjima, a pritom imati oblik tj. obilježje čvora. Potencijalni čvorovi različitih namjena mogu postojati u najrazličitijim oblicima pojavnosti.

Kako mornari u području svoje djelatnosti zasigurno najviše upotrebljavaju konope odnosno čvorove, upravo njima je zasigurno već dugo poznato da postoje različite vrste čvorova, štoviše; broj mogućih varijanti namotaja i ispreplitanja je gotovo neograničen.

Pojam matematički čvor predstavljen je zamišlju zamršenog kruga: zamislite perec-zamršeni krug tijesta, ili primjerice lastiš, koji je zapravo razmršen jer nema oblik čvora. Matematičari proučavaju uzorke, razmjere, simetrije i nepravilnosti čvorova kako bi proizveli i usavršili tehnike pomoću kojih nastoje uočiti i najminucioznije moguće razlike dvaju čvorova. Matematički, moguće je zamisliti uzicu, odnosno crtu koja konstituira čvor kao jednodimenzionalni objekt, a čvor sam po sebi bi trebao egzistirati u trodimenzionalnom prostoru. Projekcije, nalik onima kakve je crtao Tait, su zapravo modeli trodimenzionalnog čvora na dvodimenzionalnoj podlozi. Prilikom crtanja takvih skica, uobičajeno je povući pune i prekinute linije kako bi se prikazali prijelazi ispod i iznad pri točkama namotaja. Ukoliko se tri ili više niti čvora ukrštavaju u istoj točci grananja, moguće ih je malo pomaknuti bez da se čvor promijeni, tako da je svaka točka u ravnini postavljena ispod najviše dvije niti čvora.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu znano.stOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti