POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke

Prirodne nauke

Otkrivena kemikalija koja je ključ sreće

  • PDF

Sreća

Što nas čini sretnima? Ljubav, obitelj, novac, slava? Prema novom američkom istraživanju ključ sreće mogao bi biti peptid!

Zemlju "posetila" 4 asteroida u 7 dana

  • PDF

AsteroidU poslednjih nedelju dana, asteroid veličine (manjeg) novobeogradskog bloka i tri manja svemirska objekta prošla su pored Zemlje, što je poslednji u nizu dokaza da živimo u Sunčevom sistemu koji neki naučnici nazivaju "svemirskom streljanom".

Teorija o velikom prasku je istinita

  • PDF

Big Bang

Tvorci teorije o velikom prasku možda nisu bili u pravu što se tiče svega, ali u jednom sigurno jesu – univerzum se hladi, baš kako su i predvidjeli.

Na Marsu otkriveni uslovi za život i golema rijeka!

  • PDF

Rijeka na Marsu

Prema izvještaju predstavljenom u novom broju časopisa "Nature Geoscience", tim stručnjaka iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu i Sveučilišta u Aberdinu tvrdi da minerali pronađeni na dubinama do pet kilometara ispod Marsove površine predstavljaju dosad najsnažniji dokaz da je susjedni planet mogao podržavati život.

Svijet će '4th of July' 2012. pamtiti po nečem posebnom...

  • PDF

LHCf

Godina 2012. u znanosti će ostati zapamćena kao ona u kojoj je standardni model fizike potvrđen, a Veliki hadronski sudarač (LHC) opravdan projekt. Ove godine znanstvenici su uspjeli u potrazi za skrovitom Božjom česticom - Higgsovim bozonom.

NASA planira zaustaviti asteroid i pretvoriti ga u postaju!

  • PDF

Asteroid

Američka svemirska agencija NASA u sljedećih desetak godina planira jedan od asteroida zaustaviti, otegliti u Mjesečevu orbitu i pretvoriti ga u svemirsku postaju s koje bi kretale ekspedicije na Mars.

LHC otkrio novu vrstu materije?

  • PDF

Higsonov bozon

Veliki hadronski sudarač, nakon što je, iako još neslužbeno, uspio otkriti 'Božju česticu', uspio je opet napraviti 'pomutnju' među znanstvenicima.

NASA-in orbiter Messenger pronašao vodu na Merkuru!

  • PDF

Merkur

Potvrđeno s čak tri instrumenta s NASA-inog Messenger orbitera, količine vode na Merkuru su iznimno velike.

CERN-ovci novim otkrićem pomiču granice fizike prema SF-u

  • PDF

LHC kontrolna soba

Znanstvenici CERN-a objavili su da su u svojem Velikom hadronskom sudaraču (LHC) uočili česticu koja se preoblikovala u dvije čestice, što bi moglo biti presudno u pomicanju granica fizike prema znanstvenoj fantastici.

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti