POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke

Prirodne nauke

Rusi do 2030. šalju misije na Mjesec, Jupiter, Mars i Veneru

  • PDF

svemirski program

Rusija namjerava poslati misije na Mjesec, Mars, Veneru i Jupiter, razviti novu raketu i modernizirati do 2030. svemirski sektor u krizi, piše u utorak dnevnik Komersant koji citira ambicioznu strategiju Roskosmosa, ruske svemirske agencije.

Što bi se dogodilo da astronauti pucaju iz pištolja u svemiru?

  • PDF

astronaut sa pistoljemEvo jednog zanimljivog pitanja - što bi se dogodilo kad bi ispalili metak u svemiru?

'Tunguski' asteroid će iduće godine 'očešati' Zemlju

  • PDF

asteroid udara zemlju

Asteroid iste klase kao onaj koji je eksplodirao u Sibiru 1908. godine, 1.000 puta snažnije nego A-bomba u Hirošimi, proći će pored Zemlje iduće godine mnogo bliže od nekih satelita, priopćeno je iz NASA.

Saturnova rotacija dovela do pomutnje među astronomima

  • PDF

satrurnNova procjena o tom koliko se brzo vrti Saturn, temelji se na  magnetskim podacima iz  NASA-ine svemirske letjelica Cassini, ali to nisu podaci koje su znanstvenici očekivali. S obzirom na to da je ova planeta ustvari plinoviti div, rotaciju je u prošlosti bilo teško izmjeriti. Njegova plinovita atmosferska obilježja mijenjaju stalno svoje međusobne odnose i ne mogu se iskoristiti kako bi se odredila brzina vrtnje planetarne unutrašnjosti.

CERN-ovo otkriće neutrina bržih od svjetlosti pada u vodu ?!

  • PDF

lhc

Znanstvenici koji su prošle godine otkrili da se neutrini kreću brže od brzine svjetlosti , te time pobili Einsteinovu teoriju relativnosti, sada razmatraju dva tehnička problema koji su možda uzrokovali pogrešne podatke u kontroverznom otkriću, priopćio je CERN u četvrtak.

Energija bi se mogla stvarati ni iz čega!?

  • PDF

energijaShakespeareov kralj Lear rekao je da ni iz čega ne može nastati ništa. Malo tko može prigovoriti ovoj tvrdnji - ona se podudara čak i sa zakonom o očuvanju energije.

Higgs gotovo sigurno postoji, ali još ne izvan područja statističke anomalije

  • PDF

akceleratorZnanstvenici su se nakon analize podataka s trenutačno zaustavljenog pogona pod Ženevom pohvalili povećanjem stope vjerojatnosti da Higgs postoji, odnosno smanjenjem stope vjerojatnosti da to ipak nije Higgs.

Matematika danas - obrat u teoriji čvora

  • PDF

teorija cvorova

Engleski fizičar i plemić Lord Kevin, koji je živio i djelovao u 19. st., pukim nagađanjem je pretpostavio da su kemijski elementi zapravo čvorovi u eteru.

Da li moguće izazvati ljubavnu hemiju

  • PDF

ljubav

Onaj ko "boluje od ljubavi" nikada neće dobiti grip, tvrdi stručnjak za ljubavne odnose Džon Rid. Čak 79 odsto muškaraca ulazi u vezu samo ako osete hemiju, dok žene umeju ludo da se zaljube u nečiji smisao za humor, u ljubaznost, filantropiju, moć, gestove... 

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti