POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke

Prirodne nauke

Fizika nemogućeg

  • PDF

Ajnštajnova jednačina

Hoćemo li jednog dana moći da prolazimo kroz zidove? Pravimo svemirske brodove koji će putovati brže od svetlosti? Čitamo misli drugih ljudi? Postanemo nevidljivi? Pomeramo predmete snagom svog uma? U trenu prenesemo naša tela kroz svemir? Ta pitanja fascinirala su me još od malih nogu. 

Naučnici otkrili novi ključ hemijskog porekla života

  • PDF

suncev sistem

Organski hemičari na univerzitetu Jork objavili su da su ostvarili velik napredak u otkrivanju porekla ugljenih hidrata (šećera) koji čine gradivne blokove života. 

Božja čestica ipak otkrivena?

  • PDF

Božja čestica

Naučnom zajednicom ovih dana su se proširile glasine da su eksperimenti u CERN-u konačno pokazali prve ozbiljne tragove koji potvrđuju postojanje misterioznog Higsovog bozona tj. Božje čestice.

Munjeviti neutrini - najveće otkriće u zadnjih 100 godina?

  • PDF

fizicar-Brian-Cox

Ugledni britanski fizičar Brian Cox, profesor na Sveučilištu u Manchesteru, smatra da bi novo otkriće neutrina bržih od svjetlosti, ako se potvrdi, moglo iz temelja promijeniti naše shvaćanje fizike

Otkrivena nova svojstva zanimljivog grafena

  • PDF

grafen

Davno u 90.-tima, prije nego što je bilo tko izolirao grafen – ugljik rešetkastog izgleda debljine jednog atoma – teoretičari su predviđali izuzetna svojstava na nanoribbon rubovima grafena.

Crna rupa "pobegla" iz galaksije

  • PDF

galaksija

Ogromna crna rupa najpre se "naherila", a zatim i "otkačila" od galaksije domaćina najverovatnije zbog žestokog spajanja sa drugom crnom rupom - otkrili su astronomi ovih dana.

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti