POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika

Tehničke nauke

Guglov prototip vozila bez vozača-budućnost javnog prevoza?

Googlovo voziloGugl je predstavio najnoviji prototip svog "samovozećeg" automobila kojem su uklonjeni neki od ključnih upravljačkih delova klasičnih automobila.

Kompjuter uvjerio ljude da je čovjek.

Eugene je prva umjetna inteligencija koja je prošla Turing-test

Ovaj vikend, računalni program je po prvi puta u povijesti uspio uvjeriti ljude da je i sam čovjek. Eugene Goostman nije 13-godišnji dječak, kao što je povjerovala čak trećina ispitivača, već detaljno isprogramirana računalna simulacija.

Radi se o povijesnom trenutku u kojem je prvo računalo prošlo takozvani ‘Turingov test’ - nazvan prema slavnom matematičaru Alanu Turingu. Kako bi neko računalo moglo proći Turingov test, mora biti u stanju uvjeriti barem trećinu ispitivača, koja s njime razgovara putem tekstualnih poruka, kako se radi o ljudskom biću.

Ruski tim iz Sankt Peterburga, predvođen programerom Vladimirom Veselovim, stvorio je Eugenea s nadom kako će njegov program jednog dana biti u stanju voditi online razgovor baš poput pravog čovjeka.

- Eugene je ‘rođen’ 2001. godine. Naša glavna ideja je bila da on može tvrditi kako zna sve, no zbog njegove dobi potpuno je razumljivo da ne zna sve, rekao je Veselov.

Ostatak teksta pročitajte na http://www.jutarnji.hr/kompjuter-uspjesno-uvjerio-ljude-da-je-covjek--eugene-je-prva-umjetna-inteligencija-koja-je-prosla-turingov-test/1197846/ .

Mobilna revolucija? Pogledajte što priprema Samsung!

samsungSamsungov patent otkriva da ova kompanija radi na mobilnom uređaju koji će se moći koristiti kao klasičan tablet koji će se moći preklopiti i koristiti kao smartphone

Svaki automobil u EU morat će imati "eCall"

eCall

Automobili koji će se u EU prodavati od 2015. morat će imati "eCall", a njegova ugradnja neće koštati više od 100 eura

Mobitele ne bismo trebali puniti ni prazniti do kraja

Mobilni

"Pražnjenje do kraja i potom punjenje do kraja ne pomaže baterijama, nego čak čini i štetu"

Predstavljen najtočniji svjetski sat

Najprecizniji sat

Američki znanstvenici predstavili su najtočniji sat na svijetu, čije su oscilacije toliko neznatne da je višestruko precizniji od satova koji se trenutno koriste za utvrđivanje standardnog vremena, javlja CNN.

Apple predstavio novi MacBook Air i sustav iOS 7!

Apple IOS 7

Baterija na 11-inčnom računalu MacBook Air traje 9 sati, a na 13-inčnom čak 12 sati

Uređaj koji telefonima omogućava da šalju i mirise

Mobilni telefoni

Japanska kompanija ChatPerf proizvela je uređaj Scentee, koji omogućava smartphoneima da šalju mirise. Iz kompanije navode kako uređaj može "stvarati i mirisnu atmosferu pri igranju videoigara ili gledanju filmova".

Mijenjat će naše stanice, zaustaviti viruse, liječiti rak...

Genetski računari

Znanstvenici s Fakulteta Medicine na Sveučilištu Stanford izradili su prvi biološki tranzistor, koji se sastoji od DNK i RNK umjesto od silikona. Ovo revolucionarno rješenje nazvali su ‘transkriptor’.

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti