POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Arhitektura Otvara se Burj Dubai, najviša svjetska građevina

Otvara se Burj Dubai, najviša svjetska građevina

burj dubai

Ponedjeljak, 4. siječnja 2010. godine, bit će zlatnim slovima upisan u povijest Dubaija, ali i cjelokupne svjetske arhitekture. Naime, u 17 sati po lokalnom vremenu, otvara se Burj Dubai, najviša svjetska zgrada!

Neboder je visok preko 800 metara i ima više od 160 katova. Zanimljivo je da na službenim stranicama nije navedena niti točna visina, kao niti točan broj katova. Možemo pretpostaviti da se taj podatak čuva za spektakularnu ceremoniju otvaranja.

Naravno, ovakav neboder srušio je cijeli niz rekorda i postao vodeći u mnogim kategorijama. Prva i najvažnija titula za Burj Dubai je svakako naslov najviše svjetske zgrade, slijedi naslov zgrade s najvišim nastanjenim katom, lijepo je znati i da imate zgradu s najvišom promatračnicom, a u Emaaru, investitoru u Burj Dubai, mogu se pohvaliti i time da njihovi liftovi imaju najdulju prijevoznu rutu.

Sama zgrada sadrži čak 900 stanova, 37 katova uredskih prostora, rekreacijski centar koji se prostire na impresivnih 4 kata, tu su naravno klubovi i restauranti, već spomenuta promatračnica na 124. katu te Armanijev hotel sa 160 soba i apartmana. Očekuje se da će u Burju, kad svi stanovi budu useljeni, a poslovni prostori popunjeni, dnevno obitavati preko 12 tisuća ljudi! 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu putovnica.netOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti