POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Informatika

Informatika

Kompjuter uvjerio ljude da je čovjek.

Eugene je prva umjetna inteligencija koja je prošla Turing-test

Ovaj vikend, računalni program je po prvi puta u povijesti uspio uvjeriti ljude da je i sam čovjek. Eugene Goostman nije 13-godišnji dječak, kao što je povjerovala čak trećina ispitivača, već detaljno isprogramirana računalna simulacija.

Radi se o povijesnom trenutku u kojem je prvo računalo prošlo takozvani ‘Turingov test’ - nazvan prema slavnom matematičaru Alanu Turingu. Kako bi neko računalo moglo proći Turingov test, mora biti u stanju uvjeriti barem trećinu ispitivača, koja s njime razgovara putem tekstualnih poruka, kako se radi o ljudskom biću.

Ruski tim iz Sankt Peterburga, predvođen programerom Vladimirom Veselovim, stvorio je Eugenea s nadom kako će njegov program jednog dana biti u stanju voditi online razgovor baš poput pravog čovjeka.

- Eugene je ‘rođen’ 2001. godine. Naša glavna ideja je bila da on može tvrditi kako zna sve, no zbog njegove dobi potpuno je razumljivo da ne zna sve, rekao je Veselov.

Ostatak teksta pročitajte na http://www.jutarnji.hr/kompjuter-uspjesno-uvjerio-ljude-da-je-covjek--eugene-je-prva-umjetna-inteligencija-koja-je-prosla-turingov-test/1197846/ .

Apple predstavio novi MacBook Air i sustav iOS 7!

Apple IOS 7

Baterija na 11-inčnom računalu MacBook Air traje 9 sati, a na 13-inčnom čak 12 sati

Mijenjat će naše stanice, zaustaviti viruse, liječiti rak...

Genetski računari

Znanstvenici s Fakulteta Medicine na Sveučilištu Stanford izradili su prvi biološki tranzistor, koji se sastoji od DNK i RNK umjesto od silikona. Ovo revolucionarno rješenje nazvali su ‘transkriptor’.

Kim Dotkom pokrenuo novi sajt Mega

Kim Dotkom

Kim Dotkom pokrenuo je novi sajt za deljenje fajlova, samo godinu dana nakon što je u Americi optužen za pirateriju.

Pratit će svaki korak: UN preuzima kontrolu nad internetom?

Kontrola Interneta

Članovi UN-ove Međunarodne telekomunikacijske unije dogovorili su se oko implementiranja standarda za internet koji će omogućiti "prisluškivanje" na svjetskoj razini.

Otkriveno najopasnije cyber oružje!

Nuklearno postrojenje

Sigurnosni istraživači otkrili su opasan malware nazvan Flame kojim upravlja neka država (nije poznato koja) i koji već godinama krade osjetljive podatke iz zemalja poput Irana, Izraela, Egipta, Sirije i drugih. Nitko ne zna koji je pravi cilj napadača.

Microsoft i Facebook spremaju se udariti Google tamo gdje boli

Bing

Bing otvara eru društvenog pretraživanja - nova funkcija kombinira semantičko pretraživanje s društvenim mrežama. 

Kvantni skok u zaštiti podataka!

Grupa Anonimusi

Znanstvenici su napravili pravi kvantni skok u sigurnosnoj zaštiti podataka i 'lijek' protiv hakera.

Google otkriva s kim ste se najviše dopisivali i šta pretražujete

google sjediste

Zvaničnici kompanije Google su odlučili na svom zvaničnom blogu pojasniti nekoliko stvari vezanih za aktivnost na Googleu i Gmailu.

Pentagon kreira novu vrstu cyber oružja

pentagon

Američka vojska lansirala je vijest kako se sve više trudi ka razvijanju nove generacije cyber-oružja, prenosi Washington Post. Takvo oružje će rušiti protivničke mreže čak i bez web konekcije.

Kompjuterski virusi će moći da zaraze ljude?!

kupjuterski virus

Granica između biologije i tehnologije sve je tanja. Kompjuterski virusi kakve danas poznajemo mogli bi s vremenom evoluirati i ugroziti nas! Zvuči kao naučna fantastika, ali kompjuterski virusi mogu brzo postati stvarno biološko oružje, uvereni su u firmi Fortinet.

Google menja svoj pretraživač

google

Najpopularniji tragač na internetu, Google će se narednih nekoliko meseci početi rekonstukciju svoje pretrage.

Koliko je točna Wikipedia?!

wikipediaKada u Google upišete How accurate is Wikipedia? prvi rezultat je, kao što bi se moglo i očekivati, Wikipedijin članak na temu pouzdanost Wikipedije.

U martu stiže iPad 3

ipad 2„Apple“ je za prvu sedmicu marta rezervisao dvoranu u San Francisku, a u isto vreme prošle godine „Apple“ je predstavio „iPad 2“

Google, servis u oblaku za ljudski mozak

google kao mozak

Znanstvenici ukazuju kako se sve više oslanjamo na Google umjesto pamćenja.

10 Facebook činjenica

facebook

Šefovi su nepoželjni kao prijatelji, oko 25 posto ljudi prekida preko Fejsa, preko njega redovito špijuniraju bivše partnere, a i na poslu ga većina redovito provjerava

Google razvija Smartphone naočare

smartphone naocare"Google" bi do kraja godine trebalo da lansira na tržište ultramoderne naočare koje će vršiti funkcije "pametnog" mobilnog telefona - "smartphone.

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti