POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Informatika Kompjuterski virusi će moći da zaraze ljude?!

Kompjuterski virusi će moći da zaraze ljude?!

kupjuterski virus

Granica između biologije i tehnologije sve je tanja. Kompjuterski virusi kakve danas poznajemo mogli bi s vremenom evoluirati i ugroziti nas! Zvuči kao naučna fantastika, ali kompjuterski virusi mogu brzo postati stvarno biološko oružje, uvereni su u firmi Fortinet.

Već postoje naučni radovi koji povlače paralele između načina kako se ljudski organizam i kompjuteri bore protiv virusa, kao i poređenje bolesti sa serijama formula i kodiranjem, piše InfoWorld.

 I jedni i drugi virusi slede iste obrasce ponašanja, koji uključuju kodiranje informacija za parazitsko ponašanje u sistemu domaćina. Biološki virusi, poput kompjuterskih, mogu se promeniti tokom replikacije, što je noćna mora podjednako za doktore i sigurnosne stručnjake. Biološki se razlikuju po tome što su sposobni da promene sadržaj informacije koju nose, dok kompjuterski menjaju samo oblik.

Neki su čak uporedili DDoS napade sa HIV-om, pošto je u oba slučaja cilj preopteretiti metu.

 
Živi i neživi svet

Direktor za istraživanje sigurnosnih pretnji u Fortinetu Guillame Lovet kaže da smo na granici između neživog i živog sveta. Istraživanje načina na koje se naši organizmi bore protiv uljeza - a to čine daleko bolje od kompjuterskih antivirusnih sistema - pomaže pri otkrivanju novih načina kako poboljšati borbu protiv virusa koji napadaju kompjutere.

Kompjuterski virusi su mnogo veći i tehnološki napredniji, pošto biološki virusi ne mogu, na primer da koriste enkripciju. Srećom po nas - da nije tako, teže bismo ih se oslobađali.

Kako bi moglo doći do stapanja bioloških i kompjuterskih virusa? Većina ljudskih virusa nisu ništa više do DNK ili RNK koda, što kompjuterski virusi mogu oponašati. Granica već polako nestaje, s razvojem sve naprednijih proteza i uređaja koji pomažu radu organa, poput pejsmejkera.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vesti-online.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (1)Add Comment
...
napisao mingur, 26 March 2012
Kakva je ovo budalaština! Ne rekoste kako bi moglo doći do stapanja bioloških i kompjuterskih virusa s obzirom da je ljudski virus organizam sastavljen od proteina dok kompjuterski virus čini niz binarnih informacija zapisanih na nekom medijumu.

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti