POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Informatika Kvantni skok u zaštiti podataka!

Kvantni skok u zaštiti podataka!

Grupa Anonimusi

Znanstvenici su napravili pravi kvantni skok u sigurnosnoj zaštiti podataka i 'lijek' protiv hakera.

Istraživački tim predvođen profesorom Hoi-Kwong Loom sa Sveučilišta u Torontu, otkrili su novu metodu kvantnog kodiranja podataka, koja će osujetiti napade i najsofisticiranijih hakera.

Kvantno kodiranje, u svojoj suštini, jest sustav kojim se efektivno rješava problem hakiranja podataka. Ono osigurava kako bilo kakvo 'prisluškivanje' razmjene podataka između dvoje korisnika, rezultira smetnjama, koje navedeni korisnici mogu primijetiti i reagirati na njih.

Kvantno kodiranje podataka tako dozvoljava prenošenje bezuvjetno sigurnog kodnog ključa između dvoje korisnika i u trenutku dok ih vreba potencijalni haker, prenosi Physorg.com. Taj kodni ključ prenosi se putem svjetlosnih signala, a korisnici ga primaju putem detektora fotona. Dosad je izazov bio u tome kako spriječiti hakera u presretanju i manipuliranju tih signala.

'Detektori fotona pokazali su se prije kao prava 'Ahilejeva peta' distribucije kvantnih ključeva, te se na taj način otvorila i mogućnost za suptilno napadanje sa strane, odnosno kvantno hakiranje', istaknuo je dr. Charles Bennett, istraživač u IBM-u i jedan od ljudi koji su izmislili kvantnu kriptografiju.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti