POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Informatika Microsoft i Facebook spremaju se udariti Google tamo gdje boli

Microsoft i Facebook spremaju se udariti Google tamo gdje boli

Bing

Bing otvara eru društvenog pretraživanja - nova funkcija kombinira semantičko pretraživanje s društvenim mrežama. 

Novi Bing počinje na potpuno novoj informacijonu arhitekturu, sa dizajnom u tri kolone. Neće samo pribaviti informaciju koju tražite, već će vam pomoći i da se povežete sa prijateljima i stručnjacima koji znaju nešto o tome.

Novo izdanje tri godine stare ovaj pretraživač će premijeru doživjeti idućih dana u Sjedinjenim Državama. Osnovni rezultati pretrage neće se puno mijenjati. Biće i dalje vezani uz algoritme i relevantnost, u lijevoj koloni.

Centralna kolona, nazvana Snapshot, rezervirana je za informacije i usluge relevantne za vašu pretragu, poput linkova na mape, restorane, servise za rezervaciju i ocjene proizvoda i usluga.

U Sidebaru, desne kolone, Bing će ponuditi linkove na relevantne pretrage vaših prijatelja, stručnjaka i entuzijasta, malo više slično na način na koji to čini Twitter. Pojavljivaće se na istom mjestu kao dio svake pretrage. U njemu ćete moći otkriti šta su vaši drugovi dijelili od toga što vama je zanimljivo.

Takođe, moći ćete postaviti pitanje mreži svojih prijatelja na Facebooku, kako bi vam mogli pomoći pronaći ono što trebate, kao i ‘označiti’ nekog za koga mislite da bi mogao biti koristan. Baš kao što to radite na Facebooku. Odgovor će vam moći poslati putem te društvene mreže ili Binga, piše T-Portal.

Bing će vam sugerisati – osnovne podatke navedenih u profilima na Facebooku, fotografija koje su objavili i sadržaja koje su ‘lajkali’ – koji bi prijatelji mogli znati odgovor na pitanje koje postavljate.

Npr. planirate li ljetovati u Budvu, Bing će pronaći one koji su objavili fotografije iz tog grada, nešto su vezano uz tu temu komentirali ili ‘lajkali’, a možda čak i žive tamo.

Novi Bing će vam pomoći da pronađete ljude koji imaju veze sa vašom pretragom, na osnovu onog što su javno blogali, tvitali i već nekako objavili na servisima kao što su Twitter, Foursquare, Quora, LinkedIn, Google Plus i Blogger.

U Sidebaru ćete moći vidjeti objave i upite koje su vaši prijatelji odabrali podijeliti na Bingu, da biste im i sami mogli pomoći u potrazi za odgovorima.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu tehnologija.meOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti