POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Informatika Mijenjat će naše stanice, zaustaviti viruse, liječiti rak...

Mijenjat će naše stanice, zaustaviti viruse, liječiti rak...

Genetski računari

Znanstvenici s Fakulteta Medicine na Sveučilištu Stanford izradili su prvi biološki tranzistor, koji se sastoji od DNK i RNK umjesto od silikona. Ovo revolucionarno rješenje nazvali su ‘transkriptor’.

- Transkriptori su ključna komponenta za pojačavanje genetičke logike, poput tranzistora u elektronici, rekao je Dr. Jerome Bonnet, stručnjak za bioinžinjering i voditelj najnovijeg istraživanja.

- Biološka računala moći ćemo koristiti za proučavanje i reprogramiranje živih sustava, praćenje njihovog okoliša, i poboljšanje staničnih terapija, rekao je Dr. Drew Endy, profesor bioinžinjeringa na Stanfordu i stariji suradnik na istraživanju.

U elektronici, tranzistor upravlja kretanjem elektrona unutar strujnog kruga. U biologiji, transkriptor upravlja kretanjem specifičnog proteina, RNK polimeraze, po niti DNK.

- Iskoristili smo grupu prirodnih proteina kako bi ostvarili digitalnu kontrolu nad tokom RNK polimeraze, što nam je omogućilo da utječemo na formalnu logiku gena, rekao je Endy.

Transkriptori su omogučili stvaranje biološke verzije logičkih sklopova, koji mogu dati odgovor ‘istina’ ili ‘neistina’ na bilo koje biokemijsko pitanje postavljeno unutar stanice.

Biološki logički sklopovi treći su ključni segment bioloških računala. Prošle godine, Endy i njegov tim izradili su druga dva ključna elementa genetskih računala - sustav za pohranu informacija unutar DNK, te sustav za prijenos genetskih informacija od stanice do stanice - svojevrsni biološki internet.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu jutarnji.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti