POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Informatika Otkriveno najopasnije cyber oružje!

Otkriveno najopasnije cyber oružje!

Nuklearno postrojenje

Sigurnosni istraživači otkrili su opasan malware nazvan Flame kojim upravlja neka država (nije poznato koja) i koji već godinama krade osjetljive podatke iz zemalja poput Irana, Izraela, Egipta, Sirije i drugih. Nitko ne zna koji je pravi cilj napadača.

Sigurnosni stručnjaci iz kompanije Kaspersky Labs objavili su uznemirujuće podatke – otkriven je malware nazvan Flame putem kojeg nepoznate osobe (ili čak države) vrše cyber napade putem kojih skupljaju osjetljive podatke iz više zemalja, a aktivan je najranije od kolovoza 2010. godine.

Prema podacima koji su otkrili stručnjaci iz Kasperskog, ovdje nije riječ o djelu hakera ili cyber kriminalaca koji se žele dokopati pet minuta slave ili novca, već je riječ o napadu iza kojeg najvjerojatnije stoji neka država.

Naime, Flame je dizajniran tako da, kada se infiltrira u računalni sustav, počne sa špijunažom, praćenjem internetskog prometa, snimanjem screenshotova s računala pa čak može snimati audio zapise koje zatim šalje osobama koje njime upravljaju.

Još jedan od dokaza da iza Flame stoji neka država možemo vidjeti i po dosadašnjim metama napada, a to su Iran, Izrael, Sudan, Sirija, Libanon, Saudijska Arabija i Egipat. Do sada je napadnuto više od 600 različitih meta u ovim zemljama, uključujući računala privatnih osoba, kompanije, fakultete i državne računalne sustave.

Jedan od nedavnih problema povezanih s Flameom zabilježen je u Iranu u kojem je Flame povezan s 'masovnim brisanjem podataka' s računalnih sustava u toj zemlji.

Do sada su bila poznata dva slična malwarea – Stuxnet koji je napadao nuklearnu infrastrukturu u Iranu te Duqu koji je krao osjetljive podatke iz računalnih sustava.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti