POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Informatika Pratit će svaki korak: UN preuzima kontrolu nad internetom?

Pratit će svaki korak: UN preuzima kontrolu nad internetom?

Kontrola Interneta

Članovi UN-ove Međunarodne telekomunikacijske unije dogovorili su se oko implementiranja standarda za internet koji će omogućiti "prisluškivanje" na svjetskoj razini.

Članovi UN-ove Međunarodne telekomunikacijske unije dogovorili su se oko implementiranja standarda za internet koji će omogućiti "prisluškivanje" na svjetskoj razini, piše RT.

Na konferenciji u Dubaiju članice ITU-a su se odlučile usvojiti standard Y.2770 koji dozvoljava "duboku" inspekciju. To je bio tajni prijedlog Kine koji će omogućiti telekomunikacijskim kompanijama diljem svijeta mnogo lakše "prekopavanje" podataka na internetu.

"Ozbiljno kršenje privatnosti"

Iz UN-a tvrde da će uvođenje inspekcije zvane DPI na globalnoj razini omogućiti vlastima lakši pronalazak stavljanja i dijeljenja materijala na koje netko polaže autorsko pravo i drugih zaštićenih dokumenata.

Britanski računalni stručnjak kojega se naziva i "ocem interneta" Tim Berners-Lee protivi se uvođenju DPI-ja na tako širokoj razini, a svoj stav je iznio ranije ove godine na konzorciju World Wide Web. – To je ozbiljno kršenje privatnosti. Netko provede široku inspekciju na vašem priključku te pročita sve podatke i sve internetske stranice, pohrani ih na vaše ime te može dati adresu i telefonski broj Vladi kada ga pitaju u vezi s prodajom najboljem ponuđaču – rekao je Berners-Lee.

 SAD gubi kontrolu nad internetom

Blogger Arthur Herman na Fox Newsu napisao je ovog tjedna da je cilj delegata ITU-a da "preuzmu kontrolu nad internetom od SAD-a i predaju je UN-ovu tijelu birokrata. – Bit će to najveće oduzimanje moći u povijesti UN-a – piše Herman.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vecernji.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti