POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Mobilni telefoni Iphone gubi atraktivnost kod kupaca

Iphone gubi atraktivnost kod kupaca

Iphone

Apple je objavio da nije zabeležio rast profita, te da su poprilično omanule prognoze prihoda od iPhone-a.

Američki IT gigant Apple uzdrmao je investitore slabijom prodajom iPhone-a od očekivane, pojačavši strahove da njegov mobilni telefon, koji je doprineo stvaranju najvrednije kompanije na svetu, gubi privlačnost kod kupaca.

Apple je objavio da nije zabeležio rast profita, te da su poprilično omanule prognoze prihoda od iPhone-a, čime je potvrdio strahovanja sa Vol Strita da se period hiper rasta bliži kraju, prenosi britanski Gardijan.

Kompanija je prodala 47,8 miliona komada iPhone-a za vreme "prazničnog" kvartala, što je ispod planiranih 50 miliona primeraka, i neočekivano za kompaniju koja je redovno premašivala projektovanu prodaju.

Prihodi, koji su godinu za godinom beležili rast od 18 odsto, pali su ispod prognoziranih 54,9 milijardi dolara.

Mada je prodaja iPhone-a ostala jaka na američkom kontinentu, gde su prihodi porasli za 15 odsto na 20 milijardi dolara, pojavili su se znaci da bi rival Samsung mogao da sustigne Apple, usled recesije koja je pogodila Evropu i smanjila cene mobilnih uređaja.

Vrednost akcija Apple-a opala je za 30 odsto na ispod 500 dolara po akciji prvi put u poslednjih 11 meseci, u odnosu na vrhunac koji su dostigle u septembru od 705,07 dolara, posle izveštaja da je proizvodnja LCD-a ekrana za mobilne telefone smanjena na početku godine usled manje tražnje.

Iz kompanije su odbacili navode da je Apple smanjio proizvodnju iPhone-a 5, dok su japanski mediji objavili da je američka kompanija u prva tri meseca 2013. godine prepolovila narudžbine ekrana od dostavljaca, kao što su Japan Displej, Šarp i LG Displej. Kao odgovor na te tvrdnje, Vol Strit analitičari su povukli prognoze Apple-ovih prihoda i profita za celu godinu.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu novosti.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti