POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Mobilni telefoni Uskoro ćemo dodirom puniti mobilne telefone?

Uskoro ćemo dodirom puniti mobilne telefone?

mobilni telefon

Naučnici su napravili uređaj koji temperaturnu razliku pretvara u električnu energiju, a tehnologija bi uskoro mogla omogućiti da mobilne telefone punimo - dodirom.

Naučnici su napravili Pouer Felt uređaj koji temperaturnu razliku pretvara u električnu energiju što bi jednog dana moglo omogućiti da samo dodirom mobilnog telefona damo dovoljno struje za novi poziv.
 
Pouer Felt je napravljen od minijaturnih karbonskih nanocevčica, koje su poslagane u fleksibilna plastična vlakna. Potencijalni način upotrebe ovog uređaja uključuje i presvlake automobilskih sedišta putem kojih punimo akumulator, izolaciju cevi ili prikupljanje toplote sa krovova, s ciljem smanjenja potrošnje plina. Koristiće se i za sportsku odeću kako bi se elektronski prikazivali podaci o otkucajima srca i pritisku.
 
"Zamislite ga kao pribor za prvu pomoć, omotanog oko ručne lampe ili kao punjač za mobilni", rekao je Dejvid Cerol, direktor Centra za nanotehnologiju i molekularne materijale. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vesti-online.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti