POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Mobilni telefoni Uskoro kontrola mobilnih pokretom

Uskoro kontrola mobilnih pokretom

Kontrola pokretom

Ultrazvučna tehnologija koja omogućava kontrolu mobilnih telefona i tabličnih računara pokretom, mogla bi da počne da se primenjuje početkom sledeće godine.

Jedna norveška mlada informatička kompanija je trenutno u pregovorima sa velikim azijskim proizvođačima elektronike, za koje se nada da će već početkom sledeće godine početi da ugrađuje ultrazvučne čipove uz koje će biti moguće kontrolisati mobilne uređaje samo pokretom.

Ova tehnologija je izazvala veliku pažnju pažnju javnosti, pa se za kratko vreme na tržištu pojavilo dosta elektronskih uređaja koje je moguće kontrolisati samo pokretima ispred ekrana, a masovna ugradnja ovih čipova u mobilne uređaje bi trebalo takođe da izazove veliko interesovanje, smatraju analitičari.

Ono što razlikuje čip kompanije Elliptic Labs iz Norveške od ostalih jeste široko polje upotrebe, koje se prostire skoro čitav metar od telefona, što znači da vrlo precizno može da identifikuje pokrete ruku.

Zbog toga što umesto slike čip za identifikaciju pokreta koristi zvuk, senzor može da prepozna gestove u krugu od 180 stepeni, a ujedno koristi manje energije za napajanje i podjedanko je funkcionalan i u mraku.

Poređenja radi, telefon Samsung's Galaxy S4 koristi infracrveni senzor koji može da interpretira pokrete u veoma maloj zoni.

"Ovime će korisnici moći precizno da usmere pokret na određenu površinu uređaja, umesto da kao prilikom doticanja kruže prstima po velikoj interaktivnoj površini, koja ponekad baš i nije toliko pouzdana" rekao je Erik Forstrom iz kompanije Elliptic Labs.

On smatra da će korisnici tako dobiti više slobode u tome kako da kontrolišu svoje mobilne uređaje, jer više neće morati da ih uopšte dotiču i nada se da će vrlo brzo takvi uređaji postati naša svakodnevica.

"Na malim površinama kao što su tableti ili mobilni telefoni normalni pokreti tela i dodir nikada ne mogu biti sasvim precizni jer vam je potrebna veća površina za veću preciznost, a ultrazvučni čip koji komande kontroliše pokretom obezbeđuje uperavo to: veliku preciznost na malom, pa čak i na velikom prostoru", dodao je on.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu b92.netOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti