POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Ostalo

Ostale tehničke nauke

Svaki automobil u EU morat će imati "eCall"

eCall

Automobili koji će se u EU prodavati od 2015. morat će imati "eCall", a njegova ugradnja neće koštati više od 100 eura

Predstavljen najtočniji svjetski sat

Najprecizniji sat

Američki znanstvenici predstavili su najtočniji sat na svijetu, čije su oscilacije toliko neznatne da je višestruko precizniji od satova koji se trenutno koriste za utvrđivanje standardnog vremena, javlja CNN.

Google naočare će koštati 1.500 dolara

Google naočare

Internet gigant "Google" najavio je komercijalizaciju futurističkih naočara za 2013. i zamolio klijente da se naoružaju strpljenjem.

Gume bez vazduha dostupne od slijedeće godine

Gume bez vazduha

Gume bez vazduha ili nepneumatske gume postoje već nekoliko godina, ali američka firma Polaris je prva koja je najavila da će ponuditi ovu tehnologiju opštoj javnosti i to već od slijedeće godine.

Email u očima: Sočivo projektuje sliku

Kontaktno sočivo

Belgijski naučnici razvili su inovativni sferni LCD displej koji može da se postavi u kontaktna sočiva i projektuje slike, tekst i mape iz smartfonova.

U Kini puštena u rad najduža na svijetu superbrza željeznička linija

Superbrzi voz

Najduža brza željeznička linija u Kini, koja povezuje Peking i Guangzhou, počela je raditi. Brza željeznička pruga duga je 2.298 kilometara i skraćuje put između ta dva grada za najmanje 14 sati.

Troši samo čisti zrak i juri do 140 km/h!

Motor na vazduh

Motocikl nije motocikl, ako se ne čuje rad njegovog motora, nešto je što bi većina vozača rekla. No što reći na motocikl koji ide isključivo na zrak i postiže maksimalnu brzinu od 140 km/h.

Vazdušni jastuk za pješake

Volvo V40 zdracni jastuk

Švedska kompanija „Volvo“ predstavila je novi model „V40“, koji je opremljen prvim vazdušnim jastukom za zaštitu pješaka.

Budućnost - automobili koji sami sobom upravljaju

Google-ova kola

Vozači u američkoj saveznoj državi Nevadi uskoro bi mogli da dele drumove sa vozilima kojima uopšte neće biti potrebni. Zvaničnik Sekretarijata za motorna vozila rekao je da je taj sekretarijat izdao prvu nacionalnu dozvolu Guglu da na javnim ulicama testira samovozeća kola.

Revolucija putovanja: Oko svijeta za 6 sati

Putovanje kroz cijevi

Pokušajte zamisliti sljedeće: Živite u Londonu, radite u New Yorku, a svakog dana putujete na posao. Zvuči nemoguće, no ukoliko su dizajneri ideje koja bi napravila revoluciju u transportu u pravu, to je vrlo moguć scenarij, prenosi dailymail.co.uk.

Energija za 22. vek

kukuruz izvor energije

Dok nafta širom sveta ponestaje, u toku je grozničava trka da se dođe do obnovljivih izvora električne energije, od zauzdavanja vetra do stvaranja mikroba koji proizvode gorivo. 

Svjetski novitet - vazdušni jastuk za pješake

volvo

Korporacija "Volvo automobili" predstavila je na Salonu atomobila u Ženevi novi automobil volvo V40, koji je prvi u svijetu opremljen jastukom za pješake.

Sat koji gubi manje od sekunde u 14 milijardi godina!

sat

Naučnici sa Univerziteta u Nevadi predložili su upotrebu novog atomskog sata koji je 100 puta tačniji od ijednog kojeg je čovječanstvo ikad napravilo - u 14 miliona godina gubi samo jednu dvadesetinu sekunde. 

Kako je nastao selotejp?

selotepLepljive trake prave se još od sredine 19. veka, a u masovnu upotrebu ušle su zahvaljujući naizgled banalnom problemu koji je mučio auto-industriju

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti