POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Ostalo Email u očima: Sočivo projektuje sliku

Email u očima: Sočivo projektuje sliku

Kontaktno sočivo

Belgijski naučnici razvili su inovativni sferni LCD displej koji može da se postavi u kontaktna sočiva i projektuje slike, tekst i mape iz smartfonova.

 Napredna tehnologija.
Belgijski naučnici sa Univerziteta u Gentu razvili su inovativni sferni LCD displej koji može da se postavi u kontaktna sočiva i prikazuje slike, tekst, mape... iz pametnih telefona pomoću bežične tehnologije. To znači da će uskoro biti moguće pročitati mejl, SMS i MMS ili se orijentisati u prostoru preko aplikacija na smartfonovima koje će se iščitavati direktno sa sočiva.

LCD tehnologija

Za razliku od ranijih kontaktnih sočiva s displejom baziranim na LED tehnologiji i ograničenim na nekoliko piksela, nova LCD tehnologija omogućava da se iskoristi čitava površina sočiva. Glavni istraživač, profesor Herbert de Smet veruje da će komercijalna upotreba sočiva biti moguća za nekoliko godina.

- Ustanovili smo osnovnu tehnologiju i možemo da počnemo da radimo na aplikacijama koje će biti dostupne već za koju godinu. Ovo nije nikakva naučna fantastika - kaže De Smet.

Pikselizovani displej

Inovacija je samo prvi korak ka kontaktnom sočivu s poptuno pikselizovanim displejom, istim kao TV ekran.
- Sočivo nikada neće zameniti filmsko platno, ali može biti zanimljivo za određene aplikacije koje prikazuju smernice za put ili za projektovanje SMS poruka iz smartfona pravo u vaše oko - smatra profesor De Smet i dodaje da je bilo izazovno stvoriti ovakvu tehnologiju.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu kurir-info.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti