POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Ostalo Energija za 22. vek

Energija za 22. vek

kukuruz izvor energije

Dok nafta širom sveta ponestaje, u toku je grozničava trka da se dođe do obnovljivih izvora električne energije, od zauzdavanja vetra do stvaranja mikroba koji proizvode gorivo. 

Jedna od najvažnijih mantri početka 21. veka je: šta kada nestane nafte? Apokaliptični nastrojeni naučnici tvrde da će svetske rezerve nafte za nekoliko decenija biti do te mere iscrpljene da će benzin postati preskupa sirovina. U razvijenom delu sveta počela je očajnička potraga za realističnim rešenjima za preteću energetsku krizu.
Mnogi eksperti skloni su verovanju da će proizvodnja nafte uskoro dostići tačku nakon koje će potražnja biti trajno veća od ponude, i da alternativni izvori energije još nisu u stanju da nadoknade ovu prazninu. U Hjustonu, gradu u Teksasu u kome je počeo američki naftni bum 20. veka, krajem prošle godine okupila se svetska elita energetskih stručnjaka da razmotri trendove koji bi mogli da u narednim decenijama radikalno preobraze energetski sektor.

Jedan od ljudi koji su pokazali da nafte na svetu još ima, samo treba razviti bolje metode njene ekstrakcije, jeste kanadski ministar prirodnih resursa Džo Oliver. Kanada je u zapadnoj provinciji Alberti povećala proizvodnju nafte iz naftnog peska. Kanadski ministar Oliver rekao je na ovom skupu da je nova tehnologija pokrenula energetski eldorado u Severnoj Americi.

 - Od škriljaca do kanadskog naftnog peska, Severna Amerika je sada najbrže rastući region za proizvodnju nafte van OPEK-a. Za ovaj petogodišnji period planiramo rast veći od 10 procenata - rekao je ministar.
Ministar Oliver rekao je nešto što je prava muzika za uši zapadnog establišmenta: da će rast severnoameričke proizvodnje iz podmorskih i kopnenih bušotina smanjiti uticaj zemalja članica OPEK-a, i samim tim smanjiti političke tenzije između arapskih i zapadnih zemalja.
U knjizi "Potražnja, bezbednost energije i preobražaj modernog sveta" autor Danijel Jergin kaže da će promene u energetskom sektoru imati ozbiljne posledice po svet.
- Menja se mapa snabdevanja naftom, menjaju se očekivanja, što znači da će se promeniti tržište i da će to uticati na geopolitiku - kaže Jergin.

Jergin, koji predvodi energetsku konsultantsku firmu IHS-CERA, primećuje da je i dalje većina tehnoloških inovacija koncentrisana u tradicionalnom sektoru nafte i gasa, ali dodaje da će se razvoj obnovljivih izvora - vetra, sunca i biogoriva - nastaviti i kroz nekoliko decenija postati značajniji.
- Moramo da se brinemo o onom što se trenutno događa i onom što će biti u narednih nekoliko decenija, ali i u daljoj budućnosti, što znači da treba raditi na svim frontovima odjednom - ističe Jergin.
Čak i ako nacije sveta zaostaju za potrebama vremena jer za okretanje novim gorivima nije dovoljno imati dobru volju već i politički konsenzus, istraživači širom sveta otkrivaju i unapređuju načine kako doći do stalnih i obnovljivih izbora električne energije.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu pressonline.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti