POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Ostalo Predstavljen najtočniji svjetski sat

Predstavljen najtočniji svjetski sat

Najprecizniji sat

Američki znanstvenici predstavili su najtočniji sat na svijetu, čije su oscilacije toliko neznatne da je višestruko precizniji od satova koji se trenutno koriste za utvrđivanje standardnog vremena, javlja CNN.

Takav sat vam ne treba da biste stigli na vrijeme na posao, ali se može koristiti za znanstvena istraživanja i tehnološke napretke u područjima poput navigacijskih sustava, rekao je za CNN Andrew Ludlow, znanstvenik u američkom Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju.

Radi se o atomskom satu napravljenom od elementa iterbija (Yb). 'Otkucavanje tog remek-djela, neformalno nazvanog iterbijskim optičkim satom, ne varira više od jednog djelića u trilijunu. Drugim riječima, ako bude nekog otklona u mjerenju jedne sekunde, dogodit će u 18. decimali', kazao je Ludlow.

Postojeći standardi jedne sekunde mjere se satovima od cezija (Cs) čiji su otkloni svakih deset milijardi dijelova sekunde.

'Iterbijski sat nam pokazuje novu, nevjerojatnu razinu stabilnosti mjerenja vremena. Kada bi radio sto milijuna godina, dobio bi ili izgubio oko sekunde', kazao je Ludlow.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti