POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Ostalo Revolucija putovanja: Oko svijeta za 6 sati

Revolucija putovanja: Oko svijeta za 6 sati

Putovanje kroz cijevi

Pokušajte zamisliti sljedeće: Živite u Londonu, radite u New Yorku, a svakog dana putujete na posao. Zvuči nemoguće, no ukoliko su dizajneri ideje koja bi napravila revoluciju u transportu u pravu, to je vrlo moguć scenarij, prenosi dailymail.co.uk.

Ideja se krije pod imenom Evacuated tube transport (ETT), a radi se o sistemu prijevoza  napravljenom od vakuumskih cijevi, u kojima ne bi bilo zraka, a samim time ni otpora s kojim se susrećemo u svakodnevnom putovanju. Dizajneri smatraju kako je ovaj sistem putovanja znatno tiši, jeftiniji i sigurniji od putovanja vlakovima i zrakoplovima.

Kapsule koje bi se koristile za putovanje kroz ove cijevi bi imale šest sjedišta i težile svega 183 kilograma, no, putovale bi brzinom do 6500 km/h. Ovom brzinom bi iz Londona u New York stigli za samo 45 minuta, a za put oko svijeta bilo bi potrebno šest sati.
Dizajneri ETT-a smatraju kako bi njihov sistem prijevoza bio i do pedeset puta efikasniji u potrošnji energije od automobila i vlakova samim eliminiranjem otpora zraka i trenja na kotačima.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu index.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti