POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Ostalo Sat koji gubi manje od sekunde u 14 milijardi godina!

Sat koji gubi manje od sekunde u 14 milijardi godina!

sat

Naučnici sa Univerziteta u Nevadi predložili su upotrebu novog atomskog sata koji je 100 puta tačniji od ijednog kojeg je čovječanstvo ikad napravilo - u 14 miliona godina gubi samo jednu dvadesetinu sekunde. 

Od Velikog praska, tj. postanka svemira, prošlo je oko 14 milijardi godina. Da smo jedan takav sat imali onda, pitanje je bi li danas zaista bio 10. mart 2012.

Novi atomski sat trebao bi biti čak 100 puta precizniji od današnjih atomskih satova koji se koriste za namještanje vremena mobilnih mreža i GPS sistema širom svijeta. Novi će sat korisitit novu tehnologiju gdje je 'klatno' neutron unutar atoma, a ne elektroni oko njega, što će mu dati veću preciznost.

'To je oko 100 puta preciznije od najboljih atomskih satova koje imamo danas', kazao je profesor Victor Flambaum sa Univerziteta u Nevadi. 'To će omogućiti naučnicima da testiraju temeljne teorije fizike na neviđenom nivou preciznosti i dati im neusporediv alat za primjenu u istraživanju fizike. Cilj sistema nove generacije je istražiti krajnje nedostupna područja uz ekstremnu preciznost mjerenja. To je nemoguće uz pomoć atomskih satova koji se trenutno koriste', prenosi Dnevnik.hr.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu 24sata.infoOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti