POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Ostalo Troši samo čisti zrak i juri do 140 km/h!

Troši samo čisti zrak i juri do 140 km/h!

Motor na vazduh

Motocikl nije motocikl, ako se ne čuje rad njegovog motora, nešto je što bi većina vozača rekla. No što reći na motocikl koji ide isključivo na zrak i postiže maksimalnu brzinu od 140 km/h.

Počelo je s okvirom motocikla Yamaha WR250R, jednom bocom kisika za ronjenje te motorom od desetak kilograma za pogon. Dean Benstead, maturant iz Australije, osmislio je projekt O2 Pursuit, odnosno motocikl, kojem je gorivo isključivo komprimirani zrak iz boce s kisikom za ronjenje.

Sve što je potrebno jest dodati gas, a zrak koji se otpušta iz boce, ubrzava motocikl. S punom bocom, to inženjersko čudo može prijeći točno 100 kilometara, uz maksimalnu brzinu od 140 km/h, prenosi Wired.

Kako je gorivo tog motocikla isključivo komprimirani zrak, radi se o vrlo ekonomičnom i po okoliš bezopasnom vozilu. Nema čak niti baterija koje bi se morale posebno odlagati, a punjenje boce traje svega dvije minute, nasuprot, primjerice, punjenju električnih baterija, koje traje satima.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti