POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Ostalo Vazdušni jastuk za pješake

Vazdušni jastuk za pješake

Volvo V40 zdracni jastuk

Švedska kompanija „Volvo“ predstavila je novi model „V40“, koji je opremljen prvim vazdušnim jastukom za zaštitu pješaka.

U naduvanom položaju vazdušni jastuk prekriva čitav donji dio vetrobranskog stakla, što traje tek nekoliko stotih dijelova sekunde!
Novi automobil „volvo V40" imaće ugrađen vazdušni jastuk za pješake što će biti nova prekretnica bezbjednosnih sistema, saopštila je korporacija „Volvo automobili".

Sistem se zasniva na sedam senzora, naprednoj tehnologiji i vazdušnom jastuku koji se aktivira munjevitom brzinom u području vetrobrana.

Od svih žrtava saobraćajnih nesreća u Kini, 25 odsto čine pješaci, dok je u Evropi taj broj manji i iznosi 14, a u SAD 12 odsto.

Mnogo je veći postotak teže i lakše povrijeđenih pješaka, a najozbiljnije povrede glave pješaka nastaju udarcem u poklopac motora, donji dio vetrobranskog stakla i nosače krova.

Viši tehnički savjetnik za bezbjednost pri kompaniji „Volvo" Tomas Broberg, rekao da je ponosan što može da ponudi automobil sa vazdušnim jastukom za pješake.

„NJegova namjena je da zaštiti pješake u određenim situacijama, odnosno prilikom udarca u poklopac motora, donji dio vetrobranskog stakla, ili nosač krova i tako spriječi ozbiljnije povrede glave", precizirao je Broberg.

Senzori ugrađeni u prednji dio vozila šalju signale kontrolnoj jedinici, a kada automobil ostvari kontakt s određenim objektom, dolazi do promjene signala.

U tom trenutku kontrolna jedinica procjenjuje dobijeni signal i, u slučaju da utvrdi da je objekat zapravo noga pješaka, aktivira vazdušni jastuk.

Šarke poklopca motora su opremljene pirotehničkim mehanizmom oslobađanja, koji u slučaju aktivacije sistema oslobađa zadnji dio poklopca motora.

Istovremeno, vazdušni jastuk počinje da se puni gasom i naduvavanjem podiže poklopac motora 10 santimetara.

Ostvareni razmak između poklopca motora i tvrdih komponenti u motornom dijelu stvara prostor za deformisanje poklopca motora, čime se stvara učinak amortizovanja, odnosno poklopac motora „prihvata" pješaka.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu rtrs.tvOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti