POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika

Tehničke nauke

Hipersonični avion će letjeti brže od pet maha

Nadzvucni putnicki avion

Otputovati u neke od najudaljenijih destinacija svijeta za manje od četiri sata se čini nemogućom misijom, to bi zapravo uskoro mogla postati stvarnost.

Pratit će svaki korak: UN preuzima kontrolu nad internetom?

Kontrola Interneta

Članovi UN-ove Međunarodne telekomunikacijske unije dogovorili su se oko implementiranja standarda za internet koji će omogućiti "prisluškivanje" na svjetskoj razini.

Troši samo čisti zrak i juri do 140 km/h!

Motor na vazduh

Motocikl nije motocikl, ako se ne čuje rad njegovog motora, nešto je što bi većina vozača rekla. No što reći na motocikl koji ide isključivo na zrak i postiže maksimalnu brzinu od 140 km/h.

Stižu gume otporne na bušenje

Gume otporne na bušenje

Svi proizvođači koji u razvoj novih tehnologija guma ulažu milijune eura svjesni su da sve gume koje proizvode imaju istu ključnu manu - ako s njima prođete preko nečeg oštrog, probušit će se, ispuhati i postati beskorisne.

Mobilni sa projektorom

Samsung Galaxy Bim

Uređaj koji smo testirali “Samsung i8530 Bim” (Beam) najkraće možemo da opišemo kao mali kućni bioskop spakovan u telefon. Reč je o Android telefonu koji ima projektor.

Uskoro kontrola mobilnih pokretom

Kontrola pokretom

Ultrazvučna tehnologija koja omogućava kontrolu mobilnih telefona i tabličnih računara pokretom, mogla bi da počne da se primenjuje početkom sledeće godine.

Napravljeni elektronički uređaji koji se razgrađuju u tijelu

Biorazgradivi sklop

Američki naučnici su napravili ultra tanke elektroničke uređaje koji se mogu razgraditi u ljudskom tijelu i koji se mogu koristiti za razne medicinske potrebe. Kada obave svoju funkciju, uređaji se jednostavno istope.

Naočale koje uživo prevode strane jezike

Google naocare

Googleov Project Glass koji je u formi videa predstavljen u travnju ove godine dobio je veliku pažnju na internetu. Googleove naočale inspirirale su jednog programera koji je napravio naočale s funkcijom prevođenja stranog jezika 'uživo'.

Prvi međukontinentalni let aviona na solarni pogon

Solarimpulse

Avion na solarni pogon „Solar impuls” poleteo je jutros na svoj prvi međukontinentalni let - iz Švajcarske za prestonicu Maroka, Rabat.

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti