POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Tehnologija

Tehnologija

Guglov prototip vozila bez vozača-budućnost javnog prevoza?

Googlovo voziloGugl je predstavio najnoviji prototip svog "samovozećeg" automobila kojem su uklonjeni neki od ključnih upravljačkih delova klasičnih automobila.

Savitljivi ekran debljine lista papira napravit će revoluciju

Savitljivi ekran

Ekran od 10,7 inča bit će predstavljen ovaj tjedan na sajmu elektronike u Las Vegasu.

Naučnici napravili najlakši materijal na svijetu

Aerografiti

Njemački naučnici sa Univerziteta u Kilu i Tehnološkog fakulteta u Hamburgu pronašli su najlakši materijal na svijetu i nazvali ga aerografit.

Hipersonični avion će letjeti brže od pet maha

Nadzvucni putnicki avion

Otputovati u neke od najudaljenijih destinacija svijeta za manje od četiri sata se čini nemogućom misijom, to bi zapravo uskoro mogla postati stvarnost.

Stižu gume otporne na bušenje

Gume otporne na bušenje

Svi proizvođači koji u razvoj novih tehnologija guma ulažu milijune eura svjesni su da sve gume koje proizvode imaju istu ključnu manu - ako s njima prođete preko nečeg oštrog, probušit će se, ispuhati i postati beskorisne.

Napravljeni elektronički uređaji koji se razgrađuju u tijelu

Biorazgradivi sklop

Američki naučnici su napravili ultra tanke elektroničke uređaje koji se mogu razgraditi u ljudskom tijelu i koji se mogu koristiti za razne medicinske potrebe. Kada obave svoju funkciju, uređaji se jednostavno istope.

Naočale koje uživo prevode strane jezike

Google naocare

Googleov Project Glass koji je u formi videa predstavljen u travnju ove godine dobio je veliku pažnju na internetu. Googleove naočale inspirirale su jednog programera koji je napravio naočale s funkcijom prevođenja stranog jezika 'uživo'.

Prvi međukontinentalni let aviona na solarni pogon

Solarimpulse

Avion na solarni pogon „Solar impuls” poleteo je jutros na svoj prvi međukontinentalni let - iz Švajcarske za prestonicu Maroka, Rabat.

Saznajte kojih deset tehnologija će izmijeniti naše živote!

3d tranzistori

Facebookov Timeline, 3-D tranzistori, jajašca iz matičnih stanica i ultraefikasne solarne ćelije neke su od deset tehnologija budućnosti prema tradicionalnom izboru časopisa Technology Review (TR).

Žarulja od oko 100 kn traje više od 25 godina

Štedna žarulja

Štedna žarulja čiji je rok trajanja čak 25 godina pojavila se na američkom tržištu prekjučer, na Dan planeta Zemlje.

Napravljen superpapir: Znate li za što može poslužiti?

Superpapir

Ključ leži u nanotehnologiji - antibakterijski papir mogao bi se koristiti u industriji hrane i lijekova, a vodootporni bi služio za tiskanje važnih dokumenata.

Plastika koja se može sama popravljati

kao ljudska koza

Znanstvenici okupljeni na 243. nacionalnoj sjednici Američkog kemijskog društva predstavili su plastiku koja se može sama popravljati kada se promijeni temperatura ili ako se plastika izloži svjetlu.

Elektrode za akumulatore od otpada fabrika celuloze

akumulator

Evropski fizičari su usavršili tehnologiju zahvaljujući kojoj se "mrki liker", tečni otpad fabirka celuloze i papira pretvara u jeftine i ekološke elektrode za litijum-jonske akumulatore i druge izvore struje, objavio je časopis Science, prenosi Tanjug.

Stravična tehnologija budućnosti stiže iz Japana

onemogucenje pricanja

Nismo sigurni vjerujemo li vijesti koja se počela širiti internetom jer nas malo previše podsjeća na distopijske budućnosti iz stripova, knjiga i filmova, no prenosimo vam je za svaki slučaj.

IBM mali korak bliže kvantnom računalu

kvantni racunar modelRačunalo koje bi moglo iskoristiti čudnovatosti kvantne fizike moglo bi u nekoliko sekundi riješiti probleme koji bi sadašnja računala mučili milijarde godina

Lift do visine od 96.000 kilometara

 

svemirski lift

Svemirsko dizalo je san, koji već duže vremena znanstvenici pokušavaju na sve moguće načine dokučiti. Jedna japanska tvrtka, međutim, odredila je krajnji rok za ostvarivanje tog sna - godinu 2050. 

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti