POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Tehnologija Elektrode za akumulatore od otpada fabrika celuloze

Elektrode za akumulatore od otpada fabrika celuloze

akumulator

Evropski fizičari su usavršili tehnologiju zahvaljujući kojoj se "mrki liker", tečni otpad fabirka celuloze i papira pretvara u jeftine i ekološke elektrode za litijum-jonske akumulatore i druge izvore struje, objavio je časopis Science, prenosi Tanjug.

Old Engines iz švedskog univerziteta Linčeping i njegov kolega iz Tehnološkog univerziteta iz Poznanja (Poljska) prilagodili su kvinon, prijenosnik elektrona u biljnim ćelijama odgovornim za fotosintezu, za rad u savremenim električnim akumulatorima kao katodu.

Istraživači ističu da biljke koriste molekule ovog aromatičnog ugljovodonika za prijenos elektrona u hloroplastima, centrima fotosinteze. Pored toga dugački polimerizovani lanci prstenova kvinona, tzv. lignin, predstavljaju osnovu ćelijskih zidova i imaju ulogu "skeleta" biljke. Za razliku od celulloze, molekuli lignina su pogodni za proizvodnju papira, pošto se u procesu prerade drvenjače, zajedno sa drugim nepotrebnim komponentama biljne sirovine odvajaju od celuloze u tzv. "mrki liker" koji se zatim suši i spaljuje.

Engines i njegov kolega su dokazali da su dugi lanci lignina dobra sirovina za potpuno organske katode za litijum-jonske akumulatore. U dugotrajnim eksperimentima naučnici su utvrdili da jedinjenje od relativno dugih fragmenata lignina i "traka" drugog polimera može da skladišti i prenosi "suvišne" elektrone i protone.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu sarajevo-x.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti