POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Tehnologija IBM mali korak bliže kvantnom računalu

IBM mali korak bliže kvantnom računalu

kvantni racunar model

Računalo koje bi moglo iskoristiti čudnovatosti kvantne fizike moglo bi u nekoliko sekundi riješiti probleme koji bi sadašnja računala mučili milijarde godina

Trenutno je nemoguće napraviti kvantno računalo zato što bi se bitovi informacija koji bi trebali za izračune raspali prije no što bi izračun bio dovršen. Kao da pokušavate štrikati džemper s klupkom vune koje se razmota i raspadne prije no što stignete napraviti prvu očicu.

IBM-ovi istraživači, piše New York Times, predstavit će u bostonskom American Physical Society rezultate eksperimenta koji će ih dovesti blizu rješenja tog problema, produljenjem životnog vijeka kvantnih bitova informacije i ubrzavanjem ritma izračuna.

Do rješenja bi se, kaže Mark B. Ketchen iz IBM-ovog istraživačkog centra Thomas J. Watson, moglo doći u idućih 15 godina. Prije se smatralo da će trebati bar 50.

Još je prerano za procjenu kada bi se mogao pojaviti komercijalni proizvod temeljen na kvantnoj tehnologiji. No uključivanje Velikog Plavog svakako je poticaj razvoju te grane računalstva.

Iako ćemo se još morati strpjeti prije no što vidimo prvo operativno kvantno računalo, zadnjih su godina napravljeni brojni pomaci naprijed. IBM-ov je samo jedan od zadnjih u nizu.

Sadašnja računala obavljaju izračune koristeći jedinice i nule. Svaka od tih binarnih brojki naziva se bitom informacije. U kvantnoj mehanici istovremeno postoji više različitih mogućnosti, a kvantni bit nije nužno ni jedinica ni nula, već kombinacija jednog i drugog. Spajanjem kvantnih bitova kvantno bi računalo moglo obaviti mnoštvo izračuna istovremeno. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu tportal.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti