POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Tehnologija Napravljen superpapir: Znate li za što može poslužiti?

Napravljen superpapir: Znate li za što može poslužiti?

Superpapir

Ključ leži u nanotehnologiji - antibakterijski papir mogao bi se koristiti u industriji hrane i lijekova, a vodootporni bi služio za tiskanje važnih dokumenata.

Zahvaljujući talijanskim znanstvenicima, s Istituto Italiano di Tecnologia u Genovi, uskoro se više nećete morati brinuti prospete li vodu po knjigama.Oni tvrde da su pronašli način kako papir učiniti otpornim na tekućinu i bakterije.

Oni su razvili proces kojim se može bilo koja celulozna vlaknasta površina, poput papira i tkanine, prekriti reaktivnim zaštitnim slojem. U procesu se kombiniraju vlaknaste molekule s otopinum nanočestica te se na taj način stava polimerska matrica.

Celulozna vlakna se namaču u ekrilnu otopinu u kojoj se nalaze nanočestice mangana i željeza, čime papir poprima magnetska svojstva. Stvar je u tome što navedena otopina pri namakanju omata svaku pojedinačnu vlaknastu nit papira i čini ga u potpunosni vodootpornim.

nadalje, procesom koji su osmislili talijanski znanstvenici, otopina se može mijenjati prema želji, čime se dodaju nove karakteristike, ili se povećavaju i smanjuju postojeće karakteristike. Ukoliko se doda malo koloidnog srebra papir ili tkanina postaju i antibakteriski.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti